Борец е първият чернокож депутат във Върховната рада

  • 24 юли 2019 10:30

  • 662
  • 0
Борец е първият чернокож депутат във Върховната рада
© Getty (архив)

Украинският парламент се сдоби с първия си чернокож депутат предаде ТАСС.

Състезателят по класическа борба Жан Беленюк получи мандат за законодател от листата на партията на президента на източноевропейската държава Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога "Слуга на народа". "Аз смятам да съвместявам законодателната си дейност с тепиха", каза борецът.

Беленюк (на 28 години) е роден в Киев от връзка между украинка и руандиец. Той е бил отгледан от майка си, защото баща му е загинал по време на гражданската война в африканската страна през 90-те години на миналия век. Спортистът-депутат спечели сребърен медал за Украйна на Лятната олимпиада в Рио ди Жанейро. Той смята да вземе злато от най-престижния спортен форум през следващата година в Токио.

Според последни данни "Слуга на народа" има 253 от 450-те места във Върховната рада. Президентската партия е следвана от "Опозиционна платформа" (44 мандата). На трето място са  формацията на бившия премиер Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и "Баткившчина" ("Отечество") и партията на ексдържавния глава Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември и кмета на Киев Виталий Кличко "Европейска солидарност" с по 40 представители. "Глас" на рокмузиканта Святостлав Вакарчук има 20 депутати.

Останалите десетки партии не успяха да преминат петпроцентовата бариера. Кандидатурата на Дарт Вейдър също не получи необходимата подкрепа.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини