Партията на Зеленски се надява новият парламент да открие пътя за назрели реформи в Украйна

  • 21 юни 2019 21:15

  • 603
  • 0
Партията на Зеленски се надява новият парламент да открие пътя за назрели реформи в Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

Новото украинско ръководство иска да прокара реформи, които да направят политиците по-отговорни пред народа и да отменят забраната върху продажбата на обработваема земя, каза в интервю за Ройтерс шефът на партията на президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

Това ще стане възможно, когато депутатите, враждебно настроени към промени, бъдат пометени в насрочените за юли извънредни парламентарни избори, каза Дмитро Разумков, оглавяващ партията "Слуга на народа", от името на която Зеленски спечели съкрушителна победа в президентските избори през април и смени досегашния държавен глава Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември.

Обещанията на Зеленски - актьор без никакъв политически опит, да изкорени корупцията и политическия застой, очевидно допаднаха на избирателите. Неговата партия разчита да съхрани този импулс и затова Зеленски побърза на разпусне парламента, разчитайки да получи мнозинство в бъдещата Върховна рада.

Разумков каза, че сегашният състав на Радата блокира инициативите на президента да лиши депутатите от съдебен имунитет и да им отнеме възможностите за незаконно обогатяване. Вероятно несигурен дали ще получи желаното мнозинство за неговата партия, той каза, че тя е отворена за създаване на коалиция с други партии, но не посочи с кои.

Той подчерта и намерението на партията да се опита да убеди парламента да отмени мораториума върху продажбата на земеделска земя, наложен през 2001 г., за което настояват чуждестранните финансови дарители и инвеститори, виждайки големия земеделски потенциал на Украйна. Според Разумков страховете, поради които бе въведен мораториумът, са неоснователни.

Като един от бъдещите политически приоритети той посочи отношенията с Международния валутен фонд, които засега са обтегнати. Според него това се дължи на факта, че МВФ е разочарован, защото Украйна не спазва обещанията си за реформи, срещу които й бяха отпуснати спасителни заеми. Президентът смята да договори ново споразумение с фонда, което да замени действащото сега стенд-бай споразумение за 3,9 милиарда долара.

Запитан дали ще има "червени линии" в тези преговори, Разумков каза, че е твърде рано да се говори за "червени линии".

Последвайте канала на

БТА
603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини