Кремъл за ареста на журналиста Иван Голунов: Дело със силен отзвук

  • 11 юни 2019 09:25

  • 529
  • 2
Кремъл за ареста на журналиста Иван Голунов: Дело със силен отзвук
© Getty (архив)

Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с наркотици, остава в центъра на вниманието на обществеността в Русия, пише "Комерсант".

Според московската полиция у 38-годишния разследващ журналист от независимото интернет издание "Медуза", задържан на 6 юни, са били открити около 4 грама мефедрон, а при обиск в дома му - още 5 грама кокаин. Обвинен в опит за разпространение на наркотици, той е поставен под домашен арест. Голунов не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества, посочват руските медии.

Вчера Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, съобщи, че държавният глава е информиран за ареста на журналиста. Путин по думите му е в течение, че става дума за дело с доста, доста силен отзвук". Омбудсманът Татяна Москалкова заяви, че системата за разследване на наркопрестъпления е "дискредитирана" в очите на обществото, пише "Комерсант".

Според московската обществена комисия, която следи спазването на правата на хората под стража, службата за вътрешна сигурност на вътрешното министерство и прокуратурата са започнали съвместна проверка на действията, предприети от следствието. Генералната прокуратура на Руската федерация също е поискала делото срещу Голунов за проверка. Междувременно не спират протестите край централата на столичната милиция, продължили вчера цял ден, а приятели и колеги на Голунов заявиха, че ще организират шествие и митинг в негова подкрепа, добавя изданието.

Единични протести срещу ареста на Голунов започнаха вчера край сградата на Генералната прокуратура, посочва на сайта си радио "Ехото на Москва".

"Опозицията се впрегна за дилъра Голунов, за да подготви безредици в Русия", твърди в заглавие сайтът "Политика сегодня".

Според омбудсмана Татяна Москалкова Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е реагирал положително на нейната молба да се разследват фактите, сочещи употреба на сила спрямо арестувания журналист от органите на реда, отбелязва "Труд".

Адвокатът на Голунов - правозащитникът Павел Чиков, съобщи по-рано, че лекар от "Бърза помощ" е констатирал у Голунов подозрение за счупено ребро, мозъчно сътресение и хематоми, но впоследствие диагнозата не бе потвърдена в болницата.

Пресслужбата на московската полиция съобщи, че върху пакетчетата с наркотици, иззети от журналиста на "Медуза", са открити следи от ДНК на няколко души. Експертизата ще приключи днес, пише "Газета".

Последвайте канала на

БТА
529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Безочие

2019.06.11 | 09:59

1

Как могат да коментират Голунов, когато знаят как се държат с Асандж?

Фатал

2019.06.11 | 23:15

2

Безочие е да се възхищаваш на държави, които са врагове на родината ти. Знаеш ли заради кои блядове, днес Западна България се нарича Северна Македония.
А знаеш ли кои германци са ни я дали цялата през 1941г.
Слушай речта на Богдан Филов по повод връщането на македонските земи на България, руска отрепко.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини