Демонстранти блокираха днес входовете на съдилища в арменската столица Ереван

  • 20 май 2019 16:21

  • 347
  • 0
Демонстранти блокираха днес входовете на съдилища в арменската столица Ереван
© gettyimages (архив)

Демонстранти блокираха днес входовете на съдилища в арменската столица по призив на премиера реформатор Никол Пашинян, който обвинява съдиите в кавказката държава, че са политически пристрастни, предаде БТА, цитирайки АФП.

Пашинян вчера призова арменците "да блокират съдилищата през целия ден, за да не може никой да влезе", след като съд в Ереван освободи от предварителен арест бившия президент Роберт Кочарян, обвинен в насилствено събаряне на конституционния ред през 2008 година. "Целта ни е създаване на независима съдебна система в Армения", заяви Пашинян, дошъл на власт миналата година след няколкоседмични демонстрации с искане за оставка на бившия президент Саркисян.
Въпреки дъжда, няколко десетки привърженици на премиера се събраха пред Конституционния съд и пред районния съд в Ереван в ранните часове на деня.

По-късно днес Пашинян призова във Фейсбук привържениците си да освободят сградите на съдилищата в цялата страна, предаде ТАСС. На заседание на кабинета той заяви, че за оздравяване на съдебната система са нужни хирургически методи, тъй като тя не е отражение на волята на народа. Пашинян изтъкна, че всички съдии трябва да бъдат проверени - какви влогове имат, какви политически и лични връзки имат с корумпирани представители на предишната власт. Премиерът подчерта, че всички съдии, заради чиито присъди ЕСПЧ е "постановил решения срещу Армения, трябва да бъдат освободени от заеманите длъжности".

Делото срещу Кочарян, обвинен в държавен преврат, провокирал кървави демонстрации през 2008 г., започна миналата седмица в Ереван. Той е обвинен в опит за промяна на конституционния ред, за да успее, според обвинението, да фалшифицира президентските избори в полза на съюзника си и избран за негов наследник Серж Саркисян. Той беше арестуван през юли 2018 г., след това за кратко освободен и отново арестуван през декември. В събота съд в Ереван го освободи от предварителен арест.

Пашинян обеща значими демократични и икономически реформи в държавата с 3 милиона население. Той обеща също да произнесе днес реч за "втория най-важен етап на революцията". Кочарян беше начело на Армения от 1998 до 2008 г., когато неговото протеже Саркисян го наследи. Той отхвърли обвиненията и каза, че това е политическо отмъщение и че "сегашните арменски власти ме обявиха за виновен". След изборите през 2008 г. избухнаха ожесточени сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията, които обявиха вота за нечестен. Осем демонстранти и двама членове от силите за сигурност бяха убити.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини