Рокаджия напира за украинския парламент

  • 16 май 2019 15:21

  • 390
  • 1
Рокаджия напира за украинския парламент
© Getty (архив)

Вокалистът на украинската рокгрупа Святослав Вакарчук заяви днес, че ще основе политическа партия за предстоящите парламентарни избори, защото на обществеността й е дошло до гуша от корупцията и иска нови лица в политиката, предаде Ройтерс.

Корупцията, влошаващият се жизнен стандарт и господството на старите политически сили намалиха доверието към правителството на Владимир ГройсманВладимир Гройсман Владимир Гройсман украински политик и премиер на страната си от 14 април 2016 г. Владимир до само 9 процента, най-ниския рейтинг в света, показа проучване на Галъп от март. Парламентарните избори трябва да се произведат в края на октомври, шест месеца след президентските, в които новодошлият в политиката комедиен актьор Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога победи досегашния президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември.

Четиридесет и четиригодишният Вакарчук бе смятан също за потенциален претендент за президентския пост, но два месеца преди изборите той се отказа да участва в тях, като каза, че не се интересува от поста на президент, а от истинските промени в Украйна.

"Ние от партията "Глас" отиваме в парламента, за да разрушим старата политика и за да изградим нова политика, която ще ни донесе истинска промяна", каза Вакарчук пред привърженици в центъра на Киев. "Парламентът се е превърнал в отровно блато, което засмуква бъдещето ни. Трябва да променим това", добави той. Вакарчук каза, че партията му ще подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция и свободния пазар и ще се бори с корупцията и влиянието на олигарсите. Активен поддръжник на Оранжевата революция през 2004 г., Вакарчук стана депутат през 2007 г., но се оттегли от политиката година по-късно, припомня Ройтерс.

Социологическо проучване през април показа, че евентуална политическа партия на Вакарчук би получила по-малко от 1 процент подкрепа от избирателите. Но според анализатори неговата нова партия може да успее да прескочи 5-процентния изборен праг. "Обществото иска нови лица в политиката и нови политици", каза Володимир Фесенко от мозъчния тръст "Пента". "Той има шансове и висок личен рейтинг, а до неотдавна всъщност бе вторият най-популярен човек в Украйна след Зеленски", каза анализаторът, без да назовава източници.

Последвайте канала на

БТА
390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
даа

2019.05.16 | 16:59

1

абе тия само евреии ги управляват. какво искат хубаво да им се случи. хвърлят ги в братоубийствена война и те се мразят един друг, трепят се, дори хора говорещи един и същ език. съвсем се изкуфели.

Добави коментар

Водещи новини