Ще остане ли Петро Порошенко президент на Украйна?

  • 17 април 2019 09:06

  • 644
  • 4
Ще остане ли Петро Порошенко президент на Украйна?
© Getty (архив)

Президентът на Украйна Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, който се бори за втори мандат, няма да се яви в петък на стадион "Олимпийски" в Киев за дебати с актьора Володимир Зеленски преди балотажа между двамата кандидати в неделя, информират източници на "Известия" в украинската столица.

Първият зам.-председател на Върховната рада (парламента) Ирина Герашченко потвърждава пред руския вестник, че Порошенко няма да говори на стадиона, а по телевизията. Щабът на сегашния президент се опитва да представи Зеленски, който спечели първия тур, като човек, който се страхува от пряк диалог - но и самият президент също не напира да дискутира, коментират експерти на "Известия". Междувременно хора от партията "Блок на Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември" вече допускат, че той ще изгуби надпреварата. Водачът на парламентарната група Артур Герасимов заявява пред всекидневника, че в такъв случай властите без провокации ще предадат мирно държавното ръководство на победителя.

Шоуменът Зеленски убедително изпреварва своя съперник в рейтингите из цяла Украйна, отбелязва онлайн изданието "Ридус". Медиите припомнят огласени вчера данни от анкета на киевски социолози, според които във втория тур Володимир Зеленски ще получи 72,2 на сто от гласовете, а действащият президент - 25,4 процента. В общественото съзнание Порошенко е човекът, разпалил войната в сепаратистки Донбас, отнела живота на хиляди хора. Затова жителите на неконтролираните от Киев територии в източните Луганска и Донецка области гледат на Зеленски почти със симпатия, пише "Ридус".

Войната, проточила се пет години, изтощи Донбас - за мнозина тук е безразлично какви знамена ще се реят утре над административните сгради, само и само да млъкне артилерията и редовно да се плащат заплати и пенсии. Но днешният украински режим е неприемлив дори за аполитичните местни жители, които си траят - прекалено много хора са убити от украинската армия, действала под командването на Порошенко. При все че Зеленски по никой начин не е проруски кандидат, в съзнанието на мнозина жители на Донбас той е кандидат на мира, добавя електронният вестник.

Още преди първия тур от украинските избори някой подхвърли сензацията "Ще дават руски паспорти на Донбас" и лавината от слухове стремително се понесе нататък. Интересът към изборите в Украйна тутакси спадна. Какви ти избори! Къде са паспортите?! - разказва "Комсомолская правда". Кремъл смята да предоставя руско гражданство по облекчена процедура на хората от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна. Това може да стане с указ на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, потвърдиха източници, цитирани вчера от медиите в Русия. "Слухът за паспортите подкрепи морално Донбас в това проточило се безвремие, където няма нито мир, нито война", продължава "Комсомолская правда" в предизборния си репортаж.

"Хората естествено са уморени и меко казано, не много доволни", обяснява донецкият политолог Андрей Бабицки. Според него обаче Киев напразно разчита недоволството им да се превърне някак в обич към Украйна - сепаратистките територии вече към 80 на сто са територии на Русия, останали са само дребни бюрократични и юридически формалности.

Може ли да оцелее нещастният брак на президента Порошенко с Украйна и как ще стане това, разсъждава "Комерсант".

"Първият сценарий е някаква катастрофа, форсмажорно събитие, което изцяло да преобърне ситуацията. Инцидент с Володимир Зеленски, който ще се изпари някъде, ще полудее, ще се откаже от изборите, ще заяви, че всъщност се е снимал в нов сериал, ще избяга в чужбина при своя покровител, олигарха Игор Коломойски. Или, пристигнал на стадион "Олимпийски", ще се провикне: "Да живее Путин!"

Втори сценарий: безпрецедентни фалшификации, след които ЦИК ще прояви смелостта да провъзгласи за президент Порошенко. Според привържениците на тази версия победител ще е онзи, който спечели "битката за ЦИК".

Дори обаче да си представим, че нелюбимият, но опитен Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември открие начин и накара Украйна да остане с него още пет години, това не обещава нищо добро нито на него самия, нито на страната. Има доста примери как са приключвали подобни истории и в Украйна, и в други страни" - винаги има "риск от социална експлозия", предупреждава "Комерсант.

Последвайте канала на

БТА
644 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
един каза ....

2019.04.18 | 12:18

4

питали радио Ереван: "Ще остане ли Петро Порошенко президент на Украйна?"
радио Ереван отговорили: "Ще остане ако господин Сорос има такова демократично желание"

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.04.17 | 09:45

2

За разлика от в русия, вече в Украйна има истински избори и опозиционери! Докато в русия те се избиват за да не пречат на диктатора, това е истината!

Кънчо пут...

2019.04.17 | 21:04

3

В твоя случай си си чист идиoT

1

2019.04.17 | 09:44

1

''демократични ценности'' в украински вариант..

Добави коментар

Водещи новини