Двама предполагаеми членове на ИД бяха осъдени на 15 години затвор в Русия

  • 11 февруари 2019 20:26

  • 468
  • 3
Двама предполагаеми членове на ИД бяха осъдени на 15 години затвор в Русия
© Pixabay (архив)

Двама предполагаеми членове на джихадистката група Ислямска държава, обвинени в подготовката на атентати в търговски център и в обществения транспорт, получиха присъди от 15 години затвор при строг режим, предаде АФП, като цитира руски медии.

Бахтиер Махмудов и Зафархон Рахматов, родом от бившата централноазиатска съветска република Таджикистан, ще излежат присъдите си в "лагер със строг режим", гласи решението на Московския военен окръжен съд. Руската служба за сигурност ФСС обяви ареста им през декември 2017 г., като ги обвини в подготовката на самоубийствени атентати в Москва по Нова година и по време на кампанията за президентските избори през март 2018 година. В жилищата им бяха открити съставки за самоделни бомби и оръжия. Според пресслужбата на съда, двамата са се канели да извършат атентати във влак в предградията на Москва и в голям търговски център в руската столица, съобщава агенция "Новости". Те се признаха за виновни и призоваха съда да прояви снизходителност.

По данни на ФСС близо 2900 руски джихадисти, произхождащи преди всичко от нестабилните мюсюлмански кавказки републики, са участвали в боеве в Ирак и в Сирия. Няколко хиляди бойци произхождат и от страни от Централна Азия, които имат голяма диаспора в Русия. От началото на военната си интервенция в Сирия през септември 2015 г. страната, която е съюзник на режима на Башар Асад, беше заплашвана с ответни мерки от Ислямска държава и от руския клон на Ал Каида, припомня АФП.

През 2017 г. в Русия бяха извършени няколко атентата. При нападение в метрото на Санкт Петербург, втория по големина град в страната, загинаха 15 души и бяха ранени десетки. Предполагаемият извършител, загинал при атаката, беше 22-годишен, родом от Киргизстан. Отговорността за този атентат беше поета от свързана с Ал Каида неизвестна групировка - "Батальонът на имам Шамил", по данни на американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE.

Последвайте канала на

БТА
468 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.12 | 17:47

3

Айде при белите мечки ! Гладни са !

2019.02.12 | 08:50

2

Предполагаеми?! Ако отидеш като турист в Русия, може ''предполагаемо'' да те осъдят на затвор за тероризъм, шпионаж и какво ли още не! Но какво да се очаква от диктаторска държава.

веселин василев

2019.02.11 | 20:42

1

"Предполагаеми"

Добави коментар

Водещи новини