Наблюдатели от ПАСЕ призоваха Русия да освободи осъдения на затвор активист от "Свидетели на Йехова"

  • 07 февруари 2019 18:04

  • 615
  • 4
Наблюдатели от ПАСЕ призоваха Русия да освободи осъдения на затвор активист от "Свидетели на Йехова"
© Gettyimages

Наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изразиха днес безпокойство по повод осъждането в Русия на шест години затвор на датския поданик Денис Кристенсен, активист на религиозната организация "Свидетели на Йехова", предаде ТАСС.

Телмо Корея от Португалия и Анджела Смит от Великобритания заявяват в доклада си, че присъдата срещу датчанина и държането му под стража само заради изповядването на своята вяра е "неприемливо нарушаване на свободата на вероизповедание". Те изразяват надежда, че апелативната съдебна инстанция ще отмени присъдата и Кристенсен ще бъде освободен. Докладчиците припомнят, че Европейският съд за правата на човека е произнасял присъди в полза на последователите на "Свидетели на Йехова". Те напомнят за безпокойството на ПАСЕ, че Русия злоупотребява в прилагането на своя закон за борба с екстремизма.

Вчера районен съд в руския град Орел постанови, че Денис Кристенсен е виновен за организиране на забранена религиозна общност в града и го осъди на шест години лишаване от свобода.

С решение на Върховния съд на Руската федерация от 20 април 2017 г. структурите на "Свидетели на Йехова" в Русия са обявени за екстремистки организации и дейността им в Русия е забранена, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
615 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.02.07 | 23:27

4

Да сте чули да има православни руски мисионери в Дания? Няма и да чуете. А защо трябва да са разрешени в Русия?

ii

2019.02.07 | 19:50

3

Браво на Русия!Ако знаете какъв проблем имам с близък човек роднина от сектата Свидетели на Йехова косите ви ще се изправят.Това чудо ни дойде на главите от Западната демокрация.Пази боже всекиму!

2019.02.07 | 19:14

2

Законите в русия се спазват, за разлика от България

2019.02.07 | 19:07

1

" С решение на Върховния съд на Руската федерация от 20 април 2017 г. структурите на "Свидетели на Йехова" в Русия са обявени за екстремистки организации и дейността им в Русия е забранена, отбелязва ТАСС."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Никой не е над закона !! Те и " Давидова клонка" бяха уж вреоизповедание, докато Дейвид Кореш, не започна да води малка война със специялните чсти във ФАЩ !!! И на края се самоубиха ...

Добави коментар

Водещи новини