Влиза в сила пенсионната реформа в Русия

  • 01 януари 2019 08:57

  • 1951
  • 5
Влиза в сила пенсионната реформа  в Русия
© gettyimages (архив)

Законът, с който в Русия започва постепенно увеличаване на пенсионната възраст до 60 години за жените и 65 години за мъжете, влиза в сила днес, информира ТАСС. 

Предвижда се преходният период да продължи до 2028 година. 

Реформата на пенсионната система бе сред най-дискутираните законопроекти в Русия през изминалата година и претърпя редица значителни изменения, като същевременно нанесе значителен удар по популярността на правителството. 

Повишаването на пенсионната възраст дълго време бе своеобразна тема табу в Русия, припомня в. "Независимая газета". 

Президентът Владимир Путин обаче постепенно смекчи позицията си, разрешавайки на поддръжниците на реформата в началото да обсъдят, а след това и да реализират мярката. 

В края на август в телевизионно обръщение държавният глава посочи, че основната задача на законопроекта за пенсионната реформа е "да осигури устойчивостта и финансовата стабилност на пенсионната система за дълги години напред, което означава не само запазване, но и увеличаване на пенсиите на сегашните и бъдещи пенсионери". 

Правителството е обмисляло и алтернативни варианти, но по думите на Путин изчисленията не са потвърдили ефективността на алтернативите, предложени от експерти. Той обяви и смекчаване на първоначалните параметри на реформата. 

Държавната дума прие законопроекта на второ четене в края на септември и буквално веднага - на трето, последно четене. В началото на октомври реформата бе одобрена от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) и подписана от президента. 

Реформата се въвежда на фона на уверенията на властите, че продължителността на живота в Русия нараства, отбелязва "Независимая газета". 

Очакваната продължителност на живота за 2017 г. бе 72,7 години, а за 2018 г. - 72,9 години, каза Путин на голямата си годишна пресконференция в края на текущата година. 
Според данни на Световната банка обаче към 2016 г. в Русия около 43 процента от мъжете и 17,5 процента от жените не са достигнали 65-годишна възраст.

Последвайте канала на

БТА
1951 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.01.01 | 13:44

3

Цървули!!!Бащицата-низкорасляк зарадва за Новата Година алкохолизираният си електорат!!!Половината от тях няма да доживеят до пенсия,а другите ще явзимат между една и три години!!!Идеята е да се спестят някакви кинти,за да се закърпи съдраният бюджет!!!Рускенефа потъва неспасяемо като "Курск" и пада вертикално,като свален Су-24!!!Ура и Слава!!!

kolxo

2019.01.01 | 20:19

5

@rts - е как да е по-добре, като и на нашите търтеи Путлер им реди мислите в главите. Докато не избесим русофилистиците по стълбовете няма как да е по-добре.

RTS

2019.01.01 | 16:17

4

Я кажи как е в БГ, глупако, и с какво сме по-добре..!? С нищо..!!!

Ми да

2019.01.01 | 12:09

2

Трябва и в България да приемем техния модел, Нали са ни за пример.

2019.01.01 | 09:30

1

Банана им е мамата на алкохолизираните крепостни роби -- под 5 % ще достигат до мижава пенсийка !!

Добави коментар

Водещи новини