Украйна прие спорен закон за религиозните организации

  • 20 декември 2018 21:00

  • 856
  • 0
Украйна прие спорен закон за религиозните организации
© gettyimages

Украинският парламент прие днес закон, който може да принуди подкрепяната от Москва църква в Украйна да прибави определението "руска" към името си с цел да ограничи влиянието на свещеници, представляващи според властите заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс.

"От повече от 300 години поколения украинци мечтаеха за украинска църква. Това е по-широк въпрос, отколкото само религиозен, това е въпрос на сигурността и отбраната на нашата страна", каза пред украинските депутати председателят на украинския парламент Андрий Паруби. "Няма никакво съмнение, че църквата, която благославя оръжия, убийците на украинци, не трябва да носи името на Украйна", каза той.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) призова президента Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември да наложи вето на закона, който според нея е дискриминиращ и може "да доведе до непредсказуеми последици в обществото". "Както виждаме, в този законопроект не се споменава Украинската православна църква, но от публичните изявления е известно, че намерението е той да бъде приложен по отношение на Украинската православна църква, за да бъде удовлетворена новосъздадената религиозна асоциация "Православна църква на Украйна", която иска да вземе името й", заяви УПЦ (МП).

Приетият днес закон задължава религиозни организации, чийто ръководен център се намира в чужбина в страна, водеща война срещу Украйна или окупираща нейна територия, да промени името си така, че то да отразява това. Новият закон може например да принуди УПЦ (МП) да се прекръсти на Руска православна църква в Украйна. В събота Украйна създаде нова православна църква, независима от Москва, което разгневи Русия и накара руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на годишната си пресконференция днес да предупреди за възможно кръвопролитие.

Днес около 1000 православни вярващи се събраха на митинг пред украинския парламент, за да протестират срещу решението на украинския парламент да промени името на църквата си, за да отразява то връзките й с Москва, предаде БТА,цитирайки АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини