Руски сериен убиец на жени получи втора доживотна присъда

  • 10 декември 2018 11:25

  • 1958
  • 1
Руски сериен убиец на жени получи втора доживотна присъда
© Булфото

Бивш руски полицай, който вече беше осъден на доживотен затвор за убийството на 22 жени, днес беше признат за виновен за още 56 убийства, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата. Областният съд в сибирския град Иркутск призна Михаил Попков, известен като Ангарския маниак, за виновен в убийството на 56 жени между 1992 и 2007 г. Той бе признат за виновен и за изнасилването на 10 от жертвите си. Попков е имал "патологична нужда да убива хора", се отбелязва в съобщението на прокуратурата.

Бившият руски полицай вече бе осъден през 2015 г. за изнасилването и убийството на 22 жени. Впоследствие той призна още 56 убийства, но за три от тях полицията не можа да намери доказателства. Попков убивал жертвите си, след като ги канел на нощна разходка, понякога в полицейска кола и в извънработно време, близо до град Ангарск. Като служител на реда той участвал в разследването на някои от собствените си престъпления, за да отклони подозрения от себе си, казаха негови колеги. Попков бил арестуван през 2012 г. във Владивосток, идентифициран след широкомащабно разследване сред 30 000 души и ДНК анализ на местни жители.

Тъй като на няколко местопрестъпления са открити следи от гуми на автомобил "Нива", били сравнявани следите от гумите на колите на проверяваните, с тези на местопрестъпленията. Накрая разследващите попаднали на следите на Попков, който през 1998 г. се уволнил от полицията (тогава милицията), посочва ТАСС. При разследването на второто дело са открити телата на 12 жени, но самоличността на 14 от жертвите му досега не е установена. С общо 78 убийства, 53-годишният Попков счупи "рекорда" на най-известните в Русия други двама серийни убийци.

От другите руски серийни убийци Андрей Чикатило беше екзекутиран през 1994 г. за убийството на 53 възрастни и деца по съветско време. През 2007 г. друг сериен убиец - Александър Питшушкин, беше осъден на доживотен затвор за убийството на 48 души в Москва. Попков ще излежава присъдите си в колония със строг режим.

Той е лишен от званието младши лейтенант от милицията. Прокурорът Александър Шкинев съобщи, че Попков смята да обжалва присъдата си. Осъденият е недоволен от съдебното решение да бъде лишен от звание, защото това го лишава и от пенсия. Като бивш служител на правоохранителните органи, Попков получавал около 24 000 рубли (620 лв.) пенсия. Тъй като след първата му присъда започва второ разследване, бившият полицай не е бил изпратен да я излежава, а останал в предварителния арест.

Той наричал себе си "чистач" и твърдял, че е убивал само жени, които водели разпуснат живот, съобщи "Интерфакс". Това обаче не отговаря на истината, защото Попков качвал в колата си млади жени, които се връщали късно от работа. Той извършил поне три от убийствата по време на дежурство.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава

2018.12.10 | 11:56

1

Товарищи, что стало с високий руский морал? Товарищ оказался кроме милиционер, но и рекордьор!

Добави коментар

Водещи новини