Украйна и Русия си размениха обвинения заради инцидент във водите около Кримския полуостров

  • 25 ноември 2018 16:48

  • 1338
  • 1
Украйна и Русия си размениха обвинения заради инцидент във водите около Кримския полуостров
© Getty Images

Командването на украинския боен флот съобщи, че плавателен съд от руската брегова охрана се е врязал в украински военен влекач и му нанесъл повреди в корпуса и машинното. Инцидентът е станал днес, когато влекачът, съпроводен от два бронирани катера с оръдия, е плавал от Одеса до азовското пристанище Мариупол - маршрут, който заобикаля анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров и преминава през Керченския проток.

Руската Федерална служба за сигурност, цитирана от руски медии, заяви, че украинските кораби са предприели пътуването, въпреки че са знаели за временното затваряне на района. Целта на украинската страна е ясна - "да създаде конфликтна ситуация в региона", се казва в съобщението. В него не се споменава за тараниране на украинския влекач, но се обвинява Украйна, че не е информирала предварително за пътуването на малката флотилия, което Киев отрича.

ВМС на Украйна съобщиха, че въпреки стълкновението трите кораба са продължили пътя си. Инцидентът е проява на агресивното и незаконно поведение на Русия, казаха още от украинския боен флот.
През 2003 г. Москва и Киев са сключили споразумение, според което Керченският проток и Азовско море са споделени териториални води. Но от 2015 г. Русия налага по-голям контрол върху преминаването през протока, припомниха агенциите.

Последвайте канала на

БТА
1338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.11.25 | 22:09

1

Ватенки прости ... В момента в Азовско море започна ескалация между военните кораби на Украйна и Руска Федереция. Педерацията иска пълномащабна война, за да може да закрепи западналият рейтинг на Путя. хахах

Добави коментар

Водещи новини