Руски политолог за убийството в Керч: Насаждат ни чужди ценности

  • 18 октомври 2018 09:17

  • 3211
  • 7
Руски политолог за  убийството в Керч: Насаждат ни чужди ценности
© Getty (архив)

Двадесет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в Керч на Кримския полуостров, информира министърът на здравеопазването на Руската федерация Вероника Скворцова. Освен извършителя - 18-годишния Владислав Росляков, учил в същото учебно заведение, който се застрелял със своята пушка-помпа "Бекас", сред жертвите са още 14 ученици, 11 от тях - непълнолетни, и петима служители.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли (около 13 000 евро), пострадалите - по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко училище ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), посочва "Росийская газета". Вестник "Новие известия" цитира президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, който обеща властите "да направят всичко" за възможно най-бързото оздравяване на пострадалите. Мотивите и версиите за трагедията се проучват най-внимателно и резултатите ще бъдат оповестени, увери държавният глава.

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия масово убийство в учебно заведение, извършено от самотен стрелец, пише "Известия". В болница остават 44-ма ранени, 10 от тях са в тежко състояние в реанимация. В Крим е обявен тридневен траур. Мотивите за престъплението, безпрецедентно за Русия, ще се проучват от разследтващ екип начело с генерал-майор Сергей Голкин, който е наблюдавал разследванията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово през март, пише "Комерсант".

Следствието вече установи, че Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, инвалид, не е живял заедно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата "Свидетели на Йехова", внесена от руското правосъдно министерство в списъка с екстремистки организации. Самият Владислав минавал за кротък младеж, имал среден успех в колежа, няколко пъти бил задържан, след като пил бира с приятели, разказва изданието. Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби засилено проверяват дали убиецът не е поддържал връзки с екстремисти, но не религиозни, а от забранените в Русия украински националистически организации "Десен сектор" и УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана"). Последната била вече уличавана в подготовка на атентат в учебно заведение в Русия. Засега обаче предположенията, че Росляков може да е бил екстремист, не са потвърдени с нищо конкретно, допълва "Комерсант".

Разследването се контролира от председателя на руското федерално следствие Александър Бастрикин, а шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников е изпратил в Крим водещи експерти в разкриването на терористични атентати, се казва в статията. Щом се разбра, че извънредното произшествие в техникума в Керч е умишлено престъпление, това породи главния въпрос: кой стои зад него? - пише "Лента". Електронният вестник цитира украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, заявил, че разследването на подобни случаи е важно за Украйна, "защото Крим е украинска територия, а украинците, живеещи в окупация на полуострова, са граждани на Украйна".

"Аргументи недели" помества коментар на директорката на колежа Олга Гребенникова, сравнила експлозиите в Керч с терористичния атентат в град Беслан в руската република Северна Осетия по време на втората чеченска война. Командоси на чеченските сепаратисти взеха там заложници през 2004 г. Властите съобщиха за 333 загинали, включително 186 деца.

Държавната дума обсъжда по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни мерки срещу подобни трагедии. Например да се блокират интернет ресурси, които могат да подбудят деца към престъпления, съобщи днес депутатът Анатолий Виборни от ресорната комисия в руския парламент, чиито думи помества на сайта си "Ведомости".

Масовият убиец от Керч купил пушката - оръдие на престъплението, на свое име, малко след като навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, ако подателят на молбата е пълнолетен, има постоянно жителство, справки от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е извършвал административни правонарушения през последната година, добавя всекидневникът. Психиатричният преглед за издаване на такава справка е примитивен, просто една фикция, заявява обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред "РБК".

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по психология на личността в Московския държавен университет, цитиран от "Ведомости", свързва трагедиите от този род с общата ситуация в Русия, където се разпалва омраза и се търсят врагове.

Руската федерация се държи дръзко на световната арена и е очевидно, че през последните години в страната са насаждани ценности, които някой може би възприема като култ на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави подобна на САЩ - око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо уважение, нищо друго не бива да се очаква", коментира политологът Константин Калачов.

 

Последвайте канала на

БТА
3211 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.18 | 12:57

4
Ватенки прости, този убиец е йаресвал идеята за ''велика русия'' ето такива са почитателите наПутин и ''велика'' русия

2018.10.19 | 16:14

7
Любчо, стига си зарабовал тези центове ами, по-добре отиди да онодиш майка си.

2018.10.18 | 15:27

6
на тия все някой друг им е виновен затова затъпяват и деградират повече
асд

2018.10.18 | 10:03

1
догоним и перегоним америка.
и ния я стигнахме америката - наркотици, убийства, разврат, егоизъм, безбожие, алчност , алкохолизъм. деградация, циганизация. все евроатлантически ценности.
о забравих, педерастия, содомия. нямаме право на достоен живот, но ще имаме право да си сменямя пола няколко пъти в живота.
целия свят боледува от западните ценности.

2018.10.18 | 13:03

5
Направи едно добро на всички ни, емигрирай в Русия!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.18 | 10:25

3
Ватенко проста, не друга партия, а партията на Путин я хванаха да доставя дрога от Бразилия И не украински а точно руските войници се дрогират в Източна Украйна, това е доказан факт!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.18 | 10:23

2
Ватенки прости, това вече е истински цинизъм, да обвиняваш другите за своите пеоблеми! Ватенки прости, хората са го казали '' като сееш ветрове, ще жънеш бури''

Добави коментар

Водещи новини