Кремъл: Руско-турското споразумение за сирийската провинция Идлиб се спазва

  • 16 октомври 2018 17:00

  • 2286
  • 1
Кремъл: Руско-турското споразумение за сирийската провинция Идлиб се спазва
© Getty Images/Guliver (архив)

Споразумението, сключено между Анкара и Москва, за създаването на буферна зона в сирийската провинция Идлиб, все още се изпълнява, въпреки че основната джихадистка групировка не спази крайния срок за изтегляне от зоната, съобщи днес Кремъл, цитиран от Франс прес.

"Според информацията, която получаваме от нашите военни, споразумението се изпълнява и армията е доволна от начина, по който работи Турция", обяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Разбира се, не можем да очакваме всичко да върви благополучно, но работата е в ход", добави Песков.

Групировката Хаят Тахрир аш Шам, свързана с бившия сирийски клон на Ал Кайда, която контролира по-голямата част от северозападната провинция Идлиб, вчера пренебрегна крайния срок за изтеглянето си тази зона.

Руско-турското споразумение, подписано на 17 септември в Сочи, предвижда създаване на "демилитаризирана зона" за разделяне на териториите, контролирани от сирийския режим на президента Башар Асад, от тези, които още са под контрола на бунтовници и джихадисти в Идлиб.

Целта на споразумението е да се избегне офанзива на сирийската армия срещу тази последна крепост на бунтовниците в Сирия, където от 2011 г. насам войната отне живота на повече от 360 000 души.

Режимът в Дамаск заяви вчера, че ще му е нужно "време", за да провери как се изпълнява руско-турското споразумение за Идлиб, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.16 | 18:35

1
Къф режим боклук смотан?!?

Добави коментар

Водещи новини