Путин обсъди ситуацията с православната църква в Украйна със Съвета за национална сигурност

  • 13 октомври 2018 06:52

  • 3953
  • 8
Путин обсъди ситуацията с православната църква в Украйна със Съвета за национална сигурност
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обсъди снощи с постоянните членове на Съвета за национална сигурност на Русия вътрешно-и външнополитически въпроси, в това число ситуацията около Руската православна църква в Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"На съвещанието бяха обсъдени въпроси от вътрешноруския социално-икономически дневен ред, засегнати бяха и международни проблеми", каза той. "Бяха разменени мнения по положението на Руската православна църква в Украйна след известното решение на Константинополската патриаршия", добави Песков.

Съвещанието се състоя в Москва след края на работната визита на Путин в Могильов, където вчера той заедно с беларуския президент Александър Лукашенко взе участие във Форума на регионите на двете страни.

В съвещанието участваха още премиерът Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега, председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, секретарят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на външните Сергей Лавров, на отбраната Сергей Шойгу, директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, шефът на Службата за вътрешно разузнаване Сергей Наришкин и специалният президентски представител по въпросите на опазването на околната среда и транспорта Сергей Иванов.

В четвъртък Светият синод на Вселенската патриаршия "потвърди решението за това, че пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна", отмени грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и заяви, че възстановява ставропигията на вселенския патриарх в Киев. Решено беше и да бъде свалена анатемата от водачите на двете неканонични църкви в Украйна - Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква. В РПЦ, както и в редица поместни православни църкви разглеждат тези решения като враждебни и незаконни, способни да доведат до сериозен разкол в православието, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3953 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.14 | 14:23

8
Ватенки прости, Русия се дави в омразата си след освобождаването на Украинската православна църква от нея
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.13 | 13:45

7
Ватенки прости.. Лавров каза че признаването на новата Украинска църква е провокация с подкрепата на Вашингтон Ожаст!!! Нова американска провокация срещу мАсква - срещу Центъра на Вселената! Плановете за провъзгласяване на kaгeбeйсkия руски Патриарх за правослваен Папа пак се отлагат.
сърп и чук

2018.10.13 | 10:52

6
Попове с калашници това е болшевишката църква на КГБ с върховно божество Ленин
пурко

2018.10.13 | 10:20

5
Наследниците на болшевиките, комунистите, които винаги са били безбожници, да " защитават" православието? Иронията тук е че комунистите които изгубиха влияние над умовете и сърцата на народите, сега се обръщат за помощ към религията която винаги са мачкали. Целта, както винаги, е подчинение на масите, дори и през религията.
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.13 | 09:04

4
Ватенки, и нашата църква беше зависима от гръцката, сега обаче е независима, така ще стане и с Украинската църква, трябва да бъде независима особено от руската! Руската църква се изроди, ннщма нищо общо със истинското християнство и православие, измислят си ритуали и спряха да носят икони на Исус, носят икони на Путин и Ленин
p

2018.10.13 | 08:23

3
На путя номерата не минават пред Вселенския Патриарх! Да видим, май се пробваха да ги тровят, не стана! "Свети путя" духарлеско!!!
Оби

2018.10.13 | 08:03

2
НИКОЙ не ще да е приятел и заедно с ватенките ! НИКОЙ !
Гост

2018.10.13 | 08:01

1
И да обсъждаш и да не обсъждаш , Путя , все тая ! Тоя път яко ви го забиха ! Това заслужавате руски пияндурници !

Добави коментар

Водещи новини