Русия съжалява за решението на Украйна да не поднови двустранния договор за приятелство

  • 25 септември 2018 13:48

  • 1397
  • 3
Русия съжалява за решението на Украйна да не поднови двустранния договор за приятелство
©

Русия съжалява, че Украйна реши да скъса договора за дружба между двете страни. Това заяви днес високопоставен руски дипломат, цитиран от ТАСС.

"Украйна реши да не продължава големия договор с Русия, естествено силно съжаляваме за това. При все че договорът бе рамков, той даваше тон за всички останали споразумения", каза пред журналисти Андрей Руденко, директорът на Второ управление за Общността на независимите държави в руското министерство на външните работи.

Вчера Русия получи официална нота от Украйна по повод непродължаването на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство с Русия от 1997 г.

"Това е формален отчет, според който от 1 април договорът губи сила", отбеляза днес Руденко.

"В тази нота се аргументират много подробно всички нарушения от страна на Русия, подчертавам, именно на всички съществени положения от договора (. . .) Този договор е нарушен фундаментално от Русия, затова не може да бъде продължен", каза на 21 септември украинският външен министър Павло Климкин.

Според него става дума за следните нарушения: въоръжена агресия срещу Украйна, хибридна война, икономически натиск и нарушения на правата на украински граждани.

Договорът за приятелство между Русия и Украйна бе подписан през май 1997 г. и влезе в сила през април 1999 г. за срок от десет години с автоматично подновяване за следващи десетгодишни периоди, ако няма възражение от някоя от страните. През октомври 2018 г. изтича срокът, в който страните трябва да заявят дали имат намерение да продължат договора или да го разтрогнат, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1397 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
някой се провали

2018.09.28 | 05:26

3
два дена, след като американски дипломати бяха на посещение в украйна, корумпираният порошенко взе това решение, НЕ Русия, а корупцията уби украйна
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.09.26 | 08:18

2
Ватници ислямисти и колхозници, как да искаш добри взаимоотношения с диктаторска и агресивна страна, която през годините е нападала със сила отделните народи както на Европа така и в Азия?!
Резаци и ислямисти

2018.09.25 | 15:52

1
Християнския Бог да пази народите от такъв "приятел " , който по "приятелски" те напада и с ненаситен бяс къса от територията ти !

Добави коментар

Водещи новини