Петро Порошенко реши да скъса основния украински договор с Русия

  • 29 август 2018 08:41

  • 2249
  • 4
Петро Порошенко реши да скъса основния украински договор с Русия
© pixabay

Украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември реши да скъса основния договор с Русия - договора за приятелство, сътрудничество и партньорство. По думите му Киев е разработил и съответните механизми за юридическа защита, пише "Известия".

"Най-сетне стигнахме достатъчно подготвени и юридически защитени до спиране на действието на договора, отдавна вече станал анахронизъм по вина на Москва", цитира руският вестник пост на Порошенко в Туитър. Отношенията между Украйна и Русия се влошиха през 2014 г., когато федерацията анексира украинския полуостров Крим и когато започна въоръженият конфликт на Киев с проруските сепаратисти в Донбас.

През април външното министерство в Киев съобщи, че договорът за приятелство с Русия няма да бъде продължен, посочва БТА. Подписан от президентите Борис Елцин и Леонид Кучма през 1997 г., той бе ратифициран през 1999 г. с оглед автоматично продължаване през 10 години. В текста се споменават историческите тесни връзки, приятелството и сътрудничеството между двата народа. Двете страни декларират, че ще спазват държавните граници и нямат взаимни териториални претенции. Москва и Киев се задължават да решават мирно всички спорове, да спазват човешките права и основни свободи. Специално се изтъква отказът от всички видове натиск, включително икономически. Русия и Украйна обещават да не сключват с трети страни договори, насочени срещу другия партньор по договора, също и да не допуснат територията на всяка от тях да бъде използвана срещу другата страна.

Документът предвижда уведомяване за евентуалното му разтрогване шест месеца предварително. Киев трябва да направи това до 1 октомври т. г., иначе договорът ще остане в сила за още 10 години, пояснява изданието. Много от текстовете вече са единствено декларативни, констатира всекидневникът.

След събитията от 2014 г. "стана безсмислена точката за спазване на териториалната цялост", а "подписването на споразумение за асоцииране с ЕС от Украйна направи безполезен чл. 13", според който Москва и Киев се стремят да съгласуват политиката си в ред области, свързани с финансовата и икономическата дейност. Като основна последица от разтрогването на договора може да бъде анулиран безвизовият режим между Русия и Украйна. Това ще удари най-болезнено стотиците хиляди украински гурбетчии във федерацията.

Според украинското външно министерство в съседната страна днес живеят и работят близо 3 милиона украинци - или всеки 12-и гражданин на тази държава. Отказът от спазване на спогодбата ще внесе повече неяснота в украинско-руските връзки, прогнозира вестникът, според който обаче те няма да бъдат съществено повлияни. "Отношенията между Москва и Киев са в такава криза, че е трудно да бъдат влошени", подчертава той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2249 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.08.29 | 09:15

1
Слава Украине!

2018.08.30 | 11:30

4
Този миризливец докара страната си до разруха. стотици хиляди загубиха живота си и още продължават да угаждат на Американските си Благодетели.
адфс

2018.08.29 | 10:45

3
с договор без договор все тая. важното е кой командва парада.
Червен ПедеРуски ТРОЛ - Гъзомийник-Русофил-

2018.08.29 | 09:53

2
Ватенки миризливи...Путин уволни 15 генерала от силови ведомства.
Страх от дворцов преврат ?
А напразно !
Ако има такъв , ще го извърши някой капитан с рота десантници , а не тези импотенти в генералски мундири .
Но когато джудже хвърля много голяма сянка , работата отива към залез .

Добави коментар

Водещи новини