Кремъл: Новите санкции на САЩ са неприемливи и незаконни

  • 09 август 2018 15:05

  • 2714
  • 2
Кремъл: Новите санкции на САЩ са неприемливи и незаконни
© Getty Images/Guliver

Кремъл порица новите икономически санкции, обявени от САЩ във връзка с нападението с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри, като неприемливи и незаконни, но добави, че запазва надежда за по-конструктивни отношения с Вашингтон, предадоха световните агенции.

"Категорично смятаме за неприемливо свързването на новите ограничения, които продължаваме да смятаме за незаконни, със "случая Солсбъри", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Той подчерта, че "не може да става и дума" за възможно съучастие на Русия към използването на химическо оръжие в Солсбъри, предаде ТАСС.

"Не само това, а и не можем да говорим еднозначно какво и как е използвано във Великобритания, тъй като не разполагаме с информация и не сме получили отговор от британска страна на предложението ни за съвместно разследване на този инцидент, който предизвиква у нас сериозна загриженост", добави Песков.

Прессекретарят на Путин увери, че руската финансова система е стабилна и заяви, че Москва продължава да се надява на подобряване на отношенията си с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Песков коментира и факта, че внесеният от американски сенатори законопроект за нови санкции срещу Москва предлага Русия да бъде призната за държава, спонсорираща тероризма. "В законодателните органи на различни страни работят много горещи глави и без съмнение, тези глави понякога допускат много емоционални изказвания, намиращи се отвъд границите на разумното", заяви той. "Всеки път ги следим внимателно и се опитваме да разберем доколко това има отношение към официалната позиция на една или друга страна", увери Песков, цитиран от ТАСС.

"Сега, когато виждаме в Сирия оставащите терористични групировки - и прекрасно си даваме сметка кой и как ги спонсорира - можем да се обърнем с този въпрос към други страни: а кои всъщност са истинските спонсори на тероризма?", подчерта той.

Решението за нови санкции е категорично враждебно и се отличава от сложната, но конструктивна атмосфера, в която протече срещата на високо равнище между лидерите на Русия и САЩ в Хелзинки, заяви Песков. Той допусна възможността Вашингтон да ограничи полетите на руската компания "Аерофлот", и добави, че в момента от Вашингтон може да се очаква всичко, определяйки САЩ като непредсказуем партньор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2714 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
даааа

2018.08.09 | 16:24

2
е и каво от това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Космо

2018.08.09 | 15:59

1
Англосаксонскадивотия - нова дума в тълковния речник. Над определението още се работи.

Добави коментар

Водещи новини