Бомбена заплаха затвори училищата в Ростов на Дон

  • 05 март 2018 16:06

  • 1300
  • 0
Бомбена заплаха затвори училищата в Ростов на Дон
© Pixabay

Всички училища в руския град Ростов на Дон бяха затворени в понеделник заради постъпил сигнал за миниране на учебните заведения, предаде ТАСС. Децата бяха изведени от сградите, като учебният процес бе възобновен едва след като бе установено, че телефонната заплаха е била фалшива, допълва агенцията, цитира "Монитор".

„По оперативни данни, постъпили в местната администрация, се е наложено да бъдат проверени всички училища в града, тъй като нямало указания кое точно може да е минирано“, съобщи източник от властите на града, цитиран от НТВ. Интерфакс предава, че около няколко школа в центъра на Ростов на Дон дежурят полицаи. На свой ред социалните мрежи бяха залети със съобщения от родители, които споделят, че децата им са изпратени вкъщи под различни предлози – „проблеми с отоплението, с електрозахранването, с подаването на вода, планови извънпланови технически проверки и др.“.

Пресата припомня, че миналата година различни региони на Русия бяха залети от вълна от телефонен тероризъм. Фалшивите сигнали за заложени бомби в обществени обекти започнаха да постъпват през септември 2017 г. Оттогава досега са отправени заплахи общо в 190 града и са засегнали 3500 обекта, сигналите са довели до евакуацията на 2,5 млн. души. От руските спецслужби предполагат, че става дума за планирана атака от страна на екстремисти от други държави. Прозвуча и версията, че зад телефонния терор стоя групировката „Ислямска държава“. През декември м.г. от руското Външно министерство обявиха, че обажданията са постъпвали от територията на Сирия, Турция, Украйна, САЩ, Канада, Казахстан и Узбекистан. След вълната от фалшиви сигнали за минирани обекти Думата прие на първо четене законопроект, ожесточаващ наказанието за телефонен тероризъм. Поправките предвиждат до 10 години лишаване от свобода за подобно престъпление.

Последвайте канала на

Novini.bg
1300 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини