В Москва задържаха джихадисти, планирали атентати на оживени места

  • 02 октомври 2017 13:38

  • 3379
  • 2
В Москва задържаха джихадисти, планирали атентати на оживени места
© gettyimages (архив)

Руската Федерална служба за сигурност арестува на 30 септември в Москва членовете на спяща клетка на терористичната групировка "Ислямска държава", подготвяли атентати на оживени места и на транспортни обекти.

Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС, предаде агенцията. Всички членове на клетката са заловени. У тях и в жилищата им са открити и конфискувани две готови за задействане самоделни взривни устройства с голяма мощност, части за направа на още бомби, пистолети, гранати и средства за свръзка. Дейността на клетката е била ръководена от "чуждестранни емисари". Тя е включвала руски граждани от Северен Кавказ, споделящи идеята за "насилствено обединяване на всички мюсюлмани с оглед създаване на т. т. нар. световен ислямски халифат", информира пресцентърът.

ФСС посочва, че не съобщава други данни за заловените в интерес на следствието. Очаква се те да бъдат обвинени в незаконно изготвяне на експлозиви, организиране и участие в терористична дейност. Руските власти съобщават редовно, че са осуетили замисляни атентати в страната. През август например бе съобщено за ареста на четирима предполагаеми членове на ИД, които планирали самоубийствени атентати в молове и по транспортни обекти в Москва, напомня Франс прес.

През юли ФСС заяви, че е арестувала в Москва 7 души от Средна Азия, обвинени, че са подготвяли атентати в Санкт Петербург. След като се намеси с военна сила в сирийския конфликт преди година, Русия - съюзничка на Дамаск, бе заплашена с отмъщение от ИД и от сирийския клон на Ал Каида, групировката Тахрир аш Шам (бивш Фронт Ан Нусра).

Последвайте канала на

БТА
3379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.04 | 00:45

2
ЧЕРВЕНИТЕ КУРВИ И ТАМ ПРАВЯТ ПРОБЛЕМИ
Бай Пенко

2017.10.04 | 00:45

1
Бой до смърт !!!пращайте ги при аллах по-бързо ,преди да са взели невинни човешки животи!!

Добави коментар

Водещи новини