Горчивият убийствен вкус на Чернобил (галерия+видео)

  • 26 април 2017 11:18

  • 96496
  • 3
Горчивият убийствен вкус на Чернобил (галерия+видео)
© gettyimages (архив)

На 26 април 1986 г. в атомната електроцентрала Чернобил (сега в Украйна) е станала най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. Трагедията е била, а и все още, е причина за смъртта на хиляди души, нанесе огромни поражения върху околната среда, някои от които необратими и промени хода на историята. Ето осем факта, които съпътстват най-голямата катастрофа.

1 Призрак

Чернобилската катастрофа е превърнала цял град в призрак, а селищата наоколо са почти необитаеми заради високото ниво на радиация. Аварията в Украйна, въпреки че често се сравнява с трагедията в японската АЕЦ Фукушима от 11 март 2011 г., се различава от инцидента в Страната на изгряващото слънце. Причината за инцидента в Азия е земетресение и последвало го вълна-цунами, докато трагедията в Украйна е вследствие на човешко действие или бездействие.

2 Оловни гробове

Причините за Чернобил са необучен персонал и грешки при направата и експлоатацията на реактора. В нощта на аварията радиацията е взела две жертви, след няколко седмици още 28 души. Над 800 000 души са рискували здравето и живота си, ликвидирайки последиците от катастрофата. За съжаление, 25 000 от тях са загинали, а около 70 000 са останали инвалиди. Първите жертви на катастрофата са били пожарникарите. Те са работили без никакви предпазни средства и са намерили смъртта си веднага. Заради високите нива на радиация починалите и досега се погребват в оловни гробове.


3 Последици

Катастрофалните последици бяха усетени по цяла Европа – от България до Ирландия. Огромен радиоактивен облак се е разпространил по територията на Стария континент и много жени от Западна Европа са били съветвани да направят аборт, за да предпазят плода от тежки дефекти. В страните от бившия социалистически лагер информацията е била крита дни. Заради това много хора бяха подложени на риск, защото са участвали в манифестации по повод 1-ви май.

4 Саркофаг


За да се предотвратят по-големи поражения върху околната среда, над експлодиралия блок е изграден саркофаг. Срокът на годност на предпазното съоръжение изтече през 2016 г. и опасността от ново радиационно изтичане вече чука на вратата.

5 Резерват


Голяма част от земите около авариралата АЕЦ са убежище за различни животни. Чернобил, фактически, се превърна в резерват, където живеят вълци, орли, глигани, лосове, елени и други представители на фауната. Въпреки че животът в оградената зона започна да се възстановява, според учени районът ще стане безопасен за обитаване най-рано след 20 000 години.



6 Останали

Към днешна дата в района живеят около 500 души, повечето от които са възрастни хора. Те имат право да се заселят във всяка една сграда, въпреки че постройките са в ужасно състояние. В зоната се извършват възстановителни дейност, но властта в Киев забранява пребиваването в района до 14 дни.

7 Туризъм

Колкото и странно да звучи, районът на АЕЦ Чернобил е и място за туризъм. Цената на посещението варира от 29 до 129 долара и зависи от продължителността на визитата.

8 Пелин

Думата "Чернобил" в превод от украински означава "пелин", а ние още дълго време ще преглъщаме горчивия вкус на Чернобил.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
96496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.05.25 | 21:17

2
Цървули!!!Самата авария е пример за хаоса,който цареше в СССР по това време!!!Но последвалите опити за укриването и,са престъпление довело до смъртта на десетки хиляди хора,в това число и в България!!!Българските Комуняги,припяваха на Съветските си господари!!!Смърт за комуни

2017.05.25 | 21:17

3
Ти си по-зле и от комунягите,след като мечтаеш за военен разгром на Русия.Я си представи какво ще стане,ако бъде разрушена нашата атомна централа?А останалите в Европа и на Балканите?

2017.05.25 | 18:00

1
КРУМЕ ГОЛЯМО ТЪПО ГОВЕДО СИ !!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини