Законопроект предвижда затвор за боеве с кучета в Русия

  • 20 септември 2016 08:46

  • 1708
  • 2
Законопроект предвижда затвор за боеве с кучета в Русия
© Getty Images

В Държавната дума са внесени промени в наказателния и административния кодекс на Руската федерация, предвиждащи по-строги наказания за жестоко отношение към животни, информира "Росийская газета".

За обикновена жестокост - например лишаване на животни от вода и храна, причиняване на болка и гледане в лоши условия, се въвежда административна отговорност: глоби от 1500 до 3000 рубли за граждани, от 10 до 15 хил. за длъжностни и от 250 до 500 хил. рубли за юридически лица. Особената жестокост - умишлени действия, осакатили животно или причинили смъртта му, ще фигурира вече в наказателния кодекс. За жестокост спрямо животни в присъствието на деца или за садистично отношение виновните ще се наказват според проекта с 2 до 4 години лишаване от свобода.

Специално внимание е отделено на боевете с животни - за организаторите се предвиждат наказания от 3 до 6 години затвор плюс глоби от 500 хил. до 800 хил. рубли или в размера на доходите, получавани от осъдения за период до три години.

В момента за жестокост към животни в Русия се предвижда на федерално равнище само наказателна отговорност; съответният член се прилага, ако животното е умряло или е сериозно осакатено, напомня адвокатът Роман Терехин.

В действащите норми липсват "много санкции и правни понятия", необходими за ефикасно правно уреждане в тази сфера; новият законопроект ликвидира този сериозен законодателен пропуск, коментира Татяна Минеева от ръководството на общественото бизнес сдружение "Делова Русия".

Последвайте канала на

БТА
1708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.21 | 23:21

2
Е ,ние минахме тоя етап ,кучетата живеят по-добре от хората !

2016.09.20 | 09:45

1
Е, щом е за кучета, ок.

Добави коментар

Водещи новини