Виновните за трагедията с кораба "Булгария" ще лежат в затвора

  • 07 юли 2014 14:38

  • 2144
  • 0
Виновните за трагедията с кораба "Булгария" ще лежат в затвора
©

Съд в руския град Казан издаде присъди за трагедията с кораба "Булгария", предаде Интерфакс.

Петимата обвиняеми за потъването на парахода на 11 юли 2011 г., когато 122-ма души, получиха ефективни присъди. Наемателят на плавателния съд Светлана Инякина ще лежи 11 години в затвора. Тя бе призната за виновна за нарушаване на правилата за безопасен труд. Инякина бе оправдана по обвиненията в нарушение на правилата за експлоатация на водния транспорт.

Бившите сътрудници на местния отдел на службата за контрол върху водния транспорт Ирек Тимергазеев и Владислав Семьонов бяха лишени от свобода за шест и пет години. Първият помощник на капитана Рамил Халетов ще лежи шест и половина години.

Старшият експерт на местния филиал на службата за регистрация Яков Ивашов получи петгодишна присъда. Той обаче по решението на магистратите бе освободен от изтърпяване на наказанието си, защото попадна под разпоредбите на амнистията, обявена в края на 2013 г. от президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Тимергазеев, Семенов и Ивашов бяха признати за виновни в злоупотреба със служебно положение, а Халетов - в нарушаване на правилата за експлоатация на водния транспорт.

Прокуратурата искаше петимата да бъдат осъдени на лишаване от свобода между 6 и 14,5 години. Обвиняемите от своя страна отричаха вината си.

Произведеният през 1955 г. кораб "Булгария" потъна в река Волга на 10 юли на три километра от брега. От 201 души на борда се спасиха едва 79. Според следствието основната причина за трагедията е амортизацията на парахода, неквалифицираният персонал, неспазване на правилата за безопасност и престъпна човешка небрежност.

Наказателното преследване срещу капитана Александър Островски и старшия механик на "Булгария" Владимир Подячев бе прекратено заради тяхната смърт.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини