Всеки трети руснак харесва Сталин

  • 06 март 2013 08:52

  • 1154
  • 1
Всеки трети руснак харесва Сталин
©

Всеки трети жител на Русия е за Сталин, пише в. "Московский комсомолец", като цитира "сензационно" допитване на центъра  ВЦИОМ.

Според анкетата 36 на сто от населението имат положително мнение за "бащата на народите" Йосиф Сталин, починал преди 60 години. Резултатът би впечатлил самия покойник, който едва ли е могъл да разчита на тъй продължителна народна любов, коментира всекидневникът.

"Уважение" към Сталин изпитват 27 на сто от участниците, 3 процента му се "възхищават", а други 6 на сто са изпълнени със "симпатия" към най-кървавия управник в историята на Русия. И не е сигурно, че тези 36 процента не са нараснали още повече, след като през уикенда телевизия НТВ зарадва своята аудитория с филм апология, озаглавен "С нас е Сталин", добавя изданието.

"Неприязън и досада" буди името на Сталин сред 14 процента от запитаните. Пет на сто признават, че се "страхуват" от Сталин и едва 6 процента изпитват "погнуса и омраза". Следователно "против" бившия тиранин са 25 на сто. Други 30 процента са "безразлични", а 8 на сто не дават отговор, се казва в материала.

Подобни са и резултатите от проучване отпреди две години. Тогава обаче доминираше безразличието към Сталин - 34 на сто от отговорите. Явно обществото се поляризира за пореден път в мненията за генералисимуса - най-много вече не са безразличните, а феновете на Сталин, констатира "Московский комсомолец". Освен либерали и безразлични в Русия има "хора, частично вписали се в консервативната вълна, за които Сталин е символ на некорумпирана, ефективна, макар и жестока власт", коментира политологът Алексей Макаркин. Според него симпатиите на тази група днес са се люшнали на страната на властта - против "кощунствалите" пънкарки от "Пуси райът" и "гей пропагандата", срещу която се вземат законодателни мерки в днешна Русия. Руската власт открито флиртува с маргинални сталинисти от този род и това не е много безопасно, заявява експертът Евгений Минченко, също цитиран във вестника, пише БТА.

Засега се лансира Сталин-лайт, но това е твърде висок риск за руската политическа култура. Щом според държавната пропаганда съотношението между "добро и лошо" в сталинизма е 80 на 20 процента, това отваря път за връщане на принципи от сталинската практика. По-специално на извънсъдебните разправи. И не е сигурно, че ще става дума само за "крадливи чиновници", предрича аналитикът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1154 1

Коментари 1

Добави коментар
Patrik Dimitrov

2013.07.03 | 21:48

1
велик човек!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини