Големият бариерен риф е изгубил половината от своя масив за последните 27 години

  • 02 октомври 2017 11:18

  • 3884
  • 0
Големият бариерен риф е изгубил половината от своя масив за последните 27 години
©

Големият бариерен риф в Австралия е загубил повече от половината си покривка от корали в последните 27 години заради бури, отровни морски звезди и окисляване, свързано с изменението на климата, установи проучване.

Изследването на учени от Австралийския институт по морски науки и Университета на Уолонгонг предупреждава, че ако тенденцията продължи, до 2022 г. настоящото коралово покритие на рифа може да се свие още наполовина, съобщи AFP.

Интензивните тропически циклони са отговорни за 48% от вредите, а за 42% - морската звезда "трънен венец", която се храни с корали, пише inews.bg.

Сериозна вреда на централните и северните части на рифа (10%) са нанесени и през 1998 г. и 2002 г. заради окисляването на океана вследствие на повишаващите се температури на морската вода.

Авторът на изследването Хю Суетмън заяви, че констатациите за най-големия риф в света са в резултат на мащабен мониторинг в морето, извършван в продължение на 2700 дни.

Въпреки сериозните по мащаби щети, те могат да бъдат възстановени, но това ще отнеме 10-20 години. И докато бурите и окисляването не могат да бъдат контролирани, то върху популацията на морската звезда може да се повлияе.

Именно в тази посока ще бъдат съсредоточени усилията на учените в следващите години, за да се предотврати изчезването на коралите от Големия бариерен риф.

По-рано тази година ЮНЕСКО предупреди, че обмисля да включи рифа в списъка с културно наследство в опасност, заради безпрецедентния бум на експлоатацията на минни и газови залежи в северната част на Австралия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини