В Антарктида е регистрирана масова смърт на бебета императорски пингвини

  • 25 април 2019 17:01

  • 1868
  • 0
В Антарктида е регистрирана масова смърт на бебета императорски пингвини
©

Почти всички бебета императорски пингвини в една от най-големите колонии от вида са мъртви вследствие на топенето на хабитата им през последните три години, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Колонията императорски пингвини в залива Хали в морето Уедъл досега бе втората най-голяма в света. Тя включваше до 25 000 двойки, които всяка година идваха тук, за да се размножат.

Спътникови снимки, изследвани от учени от Британския антарктически институт, обаче показаха, че през особено топлата 2016 г. ледът, върху който императорските пингвини отглеждат малките си, се е стопил. Това e причинило смъртта на почти всички пингвичета.

Феноменът е наблюдаван също през 2017 и 2018 г. В резултат въпросната колония почти е изчезнала.

"Изследвахме популацията на тази и други колонии в района през последните 10 години, като използвахме спътникови снимки с висока резолюция - заяви Питър Фретуел от института. - Снимките ясно показват катастрофален колапс в размножаването на този обект през последните три години."

Учените отбелязват, че е налице увеличаване на популацията на съседна колония. Това навежда на мисълта, че много птици от залива Хали са мигрирали на по-сигурно място.

"Невъзможно е да се твърди, че топенето на леда в залива Хали несъмнено е свързано с климатичното затопляне - поясни Фил Тратън от екипа. - Но провалът в размножаването на този обект е безпрецедентен."

Последвайте канала на

БТА
1868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини