Нова Зеландия почете паметта на 50-те убити в джамиите в Крайстчърч

  • 22 март 2019 06:40

  • 462
  • 6
Нова Зеландия почете паметта на 50-те убити в джамиите в Крайстчърч
© Getty Images/Guliver

Нова Зеландия почете днес паметта на 50-те жертви, убити от бял екстремист и расист в две джамии там точно преди седмица, предадоха световните агенции. Над град Крайстчърч, където бе извършено кървавото злодеяние, прозвуча призив за петъчна мюсюлманска молитва - първата след трагичното събитие. Тя бе предавана по националните медии из цялата страна.

Хиляди хора, много от тях с шалове и забрадки на главите в знак на подкрепа за мюсюлманската общност в страната, се събраха в Хегли парк, срещу джамията "Ал Нур", където паднаха повечето от жертвите, разстреляни от упор от терориста австралиец по време на молитва. Сред множеството бе и премиерката Джасинда Ардърн, която още преди молитвата каза: "Нова Зеландия скърби заедно с вас, ние сме едно цяло". 

Имамът на джамията Гамал Фуда започна с трогателно обръщение към присъстващите:

"Миналия петък стоях в тази джамия и видях омраза и ярост в очите на терориста, който уби 50 души, рани 48 и разби сърцата на милиони хора по света. Днес от същото място гледам наоколо и виждам любов и състрадание в очите на хиляди мои съграждани новозеландци и човешки същества от цял свят. Терористът се опита да разцепи нацията с враждебна идеология, но вместо това ние показахме на света, че Нова Зеландия не може да бъде сломена".

След молитвата в Крайстчърч се състояха и погребенията на още 26 жертви, сред които и на 3-годишния Мукад Ибрахим.

Въоръжена полиция строго охранява джамиите в страната след терористичния акт миналия петък и днес също имаше засилено полицейско присъствие за увереност на присъстващите на молитвите. Полицаите из Крайстчърч носеха зелени лентички на гърдите си в знак на мир и солидарност.

Последвайте канала на

БТА
462 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
сд

2019.03.22 | 10:12

6

тия мангали да си обират парцалите и да си заминават в мангалските държави от където са дошли. всяка жаба да си знае гьола.

Иван

2019.03.22 | 07:14

1

Браво на Брентън Тарънт.Той е ГЕРОЙ

Стаси

2019.03.22 | 10:09

5

Иване става въпрос за невинни хора нали?Аз лично немога да си представя колко гаден може да бъде един човек който се радва на такова нещастие като смъртта.Защо си толкова мръсен в душата опитай се да бъдеш ЧОВЕК повярвай ми с любов се живее по щастливо отколкото омраза

Иван

2019.03.22 | 07:45

4

Мангусто още те боли че ти еб...ах майката и ти пиках на мохамеда в устата педофилски.

2019.03.22 | 07:18

2

Иване, да те еве който те хване, па мини покрай нас, да ти разцепя комунистическия тролски г*з и аз! ще те направя герой мъченик с разпран г*з

байо

2019.03.22 | 07:19

3

задай

Добави коментар

Водещи новини