Нападателят от Крайстчърч няма да получи известността, към която се стреми

  • 19 март 2019 06:36

  • 2972
  • 8
Нападателят от Крайстчърч няма да получи известността, към която се стреми
©

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн обеща днес да не позволи нападателят, който уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч в петък, да получи известността, към която се стреми, предаде АП.

Австралийският десен екстремист Брентън Тарант реши да се защитава сам в съда. Новозеландската министър-председателка обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи. "Мога да ви уверя в едно нещо - че няма да ме чуете да произнасям името му", каза тя пред репортери. Ардърн отбеляза, че нападателят "очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност", посочи тя и изрази увереност, че това може да не бъде допуснато.

Стремежът на Тарант да придобие известност личи ясно от това, че той разпрати преди атаката манифест и показа на живо нападението в социални мрежи, отбелязва АП. На извънредно заседание на новозеландския парламент днес, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, министър-председателката обеща масовият убиец да "понесе цялата строгост на закона", предаде БТА, цитирайки АФП. Ардърн откри заседанието с арабския поздрав "Салам алейкум" (Мир Вам). Новозеландската премиерка призова жителите на страната да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност в страната, предаде Ройтерс.

В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на убити при атаката. Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на жертви. Нападателят уби общо 50 души в две джамии. Още 50 човека бяха ранени. 30 от тях остават в болницата в Крайстчърч. Девет от ранените са в критично състояние. Четиригодишно дете е било транспортирано в болница в Окланд в критично състояние.

Редица новозеландски компании премахнаха днес рекламите си от социалните мрежи, предаде ДПА. Те взеха това решение, след като нападателят от Крайстчърч показа на живо атаката във Фейсбук и постна в Туитър линкове към манифеста, в който изложи своите идеи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2972 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.03.19 | 13:55

8

И за Брейвик говореха така , но последователите му са по целия свят ! Неизбежно е защото западната емиграционна политика е предателска към собствените народи ! Направиха Европа мюсулманска и отговорите ще се множат !!!

Ричард Лъвското Сърце

2019.03.19 | 12:27

7

Брендън Тарант беше прав: трябва да се борим срещу ислямската чума.

асд

2019.03.19 | 10:00

6

сериозно ли??? че те го въртят по целия свят по цял ден телевизиите. всички за него говорят. но щом някаква си джофра го е казала........

Иван

2019.03.19 | 08:27

5

Вече е прославил името си.БРАВО НОВОЗЕНЛАНДСКИ ГЕРОЙ.НЯМА ДА ТЕ ЗАБРАВИМ

Добро утро

2019.03.19 | 08:27

4

Лошо, следващият път да се подготви по-добре и да е по-ефективен по рязаните.

Neco

2019.03.19 | 07:07

1

СМЪРТ,СМЪРТ СМЪРТ....И НИЩО ДРУГО!!!

2019.03.19 | 08:25

3

А, не!
По-добре в една килия, оставен сам, забравен, безинтересен... И така до края на дните му. Между четири мухлясали стени и без някой, който да помпа психопатията му, след няколко години ще разбере, че единствения му успех е бил да прецака собствения си живот.

2019.03.19 | 08:06

2

Той вече я получи тая известност!

Добави коментар

Водещи новини