Новозеландски съд: Ким Дотком да се екстрадира в САЩ

  • 05 юли 2018 10:32

  • 791
  • 0
Новозеландски съд: Ким Дотком да се екстрадира в САЩ
© Getty (архив)

Германецът Ким Шмиц, известен повече като Ким Дотком, вероятно може да бъде екстрадиран в САЩ, предаде Би Би Си.

Новозеландският апелативен съд постанови, че европеецът трябва да застане пред американското правосъдие. САЩ обвиниха Ким Дотком в нарушаване на авторски права. Той преди няколко години позволи на много хора по света да разменят и свалят съдържание чрез вече спрения сайт Megaupload. Според американски прокурори германецът и трима негови съдружници (Матиас Ортман, Брам ван Колк и Фин Батато) са нанесли щети на стойност 500 млн. долара.

Решението на магистратите от тихоокеанската островна държава оспори постановление на по-ниска инстанция. Преди година съдиите обявиха, че четиримата не са извършили престъпление на територията на Нова Зеландия и не могат да бъдат екстрадирани. Апелативният съд обаче намери подсъдимите за виновни във финансови измами и поставиха Ким Дотком и останалите да бъдат изправени пред американското правосъдие.

Според законите на Нова Зеландия решението за екстрадиране трябва да бъде взето от правосъдното министерство. В същото време обаче защитата на четиримата заяви, че ще обжалва решението на Апелативния съд пред Върховния съд. Това означава, че Ким Дотком и останалите може да останат в Нова Зеландия, докато траят всички юридически процедури.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
791 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини