От Нова Зеландия и Австралия започна световния Поход в подкрепа на науката

  • 22 април 2017 18:37

  • 2390
  • 2
От Нова Зеландия и Австралия започна световния Поход в подкрепа на науката
©

Хиляди учени и техни поддръжници се събраха днес в множество градове в Нова Зеландия и Австралия за световния Поход в подкрепа на науката - глобално движение, което отстоява ролята на науката за обществото и призовава за политика, базираща се на фактите, предаде Ройтерс.

"Климатичните промени са източник на алтернативни факти от години. Разбирането за това как се променя климатът е научен проблем, но работата за справяне с промените е социален и политически проблем", каза професорът по климатология Джеймс Ренуик, участващ в похода в новозеландската столица Уелингтън. Трябва да имаме добра наука, която да осигурява информация за добра политика, добави той.

Парижкото споразумение - епохалното климатично съглашение от 2015 година, от което президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да оттегли страната си - е огромно постижение в политически смисъл, но са необходими действия, подчерта Ренуик.

Избирането на Тръмп и възможното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение е много обезпокоителна перспектива, допълни ученият.
За днес по цял свят са планирани над 600 похода в подкрепа на науката, като основното събитие е в американската столица Вашингтон и се очаква в него да се включат внушителен брой хора.

Походи са организирани в 12 града в Австралия, включително в столицата Канбера, най-големия град Сидни, в Мелбърн, Хобарт, Пърт, Брисбейн и Таунсвил. Участниците се съсредоточиха върху проблеми, произтичащи от глобалното затопляне, като вредите върху Големия бариерен риф.
Според мен науката днес е вероятно по-полезна и необходима на обществото от всякога. Между науката и обществото обаче има разширяваща се пропаст, каза бившият председател на Австралийската либерална партия Джон Хюсън на митинг в Сидни.

Трябва да признаем значението на науката и колко важно е тя да бъде подобаващо финансирана, и да използваме данните от нея като база за добра публична политика, изтъкна той.

Инициативата за походите е резултат от опасенията, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп може да ореже разходите за редица дисциплини.
Проявите в защита на науката са планирани да съвпаднат с днешния Ден на Земята. Освен във Вашингтон демонстрации са планирани в множество големи и по-малки американски градове - от Сан Франциско до градчето Дилингам в щата Аляска.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2390 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2017.04.23 | 10:25

2
Това кога го измислихте?Преди или след като избихте местните.Мръсни англосаксонски отпадъци!

2017.04.23 | 03:24

1
бла-бла

Добави коментар

Водещи новини