Еквадор строи Кула на слънцето

  • 06 ноември 2012 14:13

  • 1224
  • 0
Еквадор строи Кула на слънцето
©

Еквадор възнамерява да построи най-високата кула в света, за да почете индианското си минало и да даде тласък на туризма. Кулата, висока 1600 метра, ще се издига на въображаемото място, което разделя северното от южното полукълбо, предаде БТА.

"Кулата на слънцето" на стойност 200 милиона долара ще бъде построена в градчето, разделящо света на две. То се намира на 13 км от столицата Кито. На територията му вече е издигнат 30-метров обелиск, който привлича 875 000 посетители годишно. С построяването на небостъргача броят на посетителите може да се утрои, заяви губернаторът на провинция Пичинча и промоутър на проекта Густаво Бароха.

Обелискът е издигнат през 1979 г. На това място върху земята е поставена червена линия, която символизира екватора и позволява на туристите да се снимат, стъпили с единия си крак в южното, а с другия в северното полукълбо, зад табела с надпис "Географска ширина 0 градуса", независимо че съответният паралел не минава точно там.

Според вицегубернатора на провинцията г-жа Марсела Косталес построяването на новата кула ще почете местните индианци, които първи определили географската ширина 0 градуса в онова, което наричали Свещена долина на равноденствието.

Промоутърите на проекта се свързали с редица световноизвестни архитекти, сред които са бразилецът Оскар Нимайер, испанецът Сантяго Калатрава и уругваецът Рафаел Виньоли, за да им предложат да проектират сградата.

Виньоли дори е скицирал кулата, която според вижданията му ще е със спирална форма и в основата си ще е с диаметър 300 метра, ще има четири платформи и специален асансьор, който ще издига посетителите на височина 4450 метра над морското равнище. Към проекта вече са проявили интерес инвеститори от Катар, Европа и САЩ.

Най-високата кула в света е Бурж Халифа в Дубай, която достига височина 828 метра.

Последвайте канала на

1224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини