Боливийският парламент не може да обсъди оставката на президента Моралес

  • 13 ноември 2019 07:42

  • 258
  • 0
Боливийският парламент не може да обсъди оставката на президента Моралес
© Getty Images/Guliver (архив)

В Боливия днес се очакваше да се състои заседание на парламента, на което да бъде приета оставката на президента Ево Моралес. Както съобщи обаче телевизия "Унител", на която се позовава ТАСС, заседанието на долната камара не е започнало в предвидения час. Залата е била практически празна, защото не е присъствал нито един депутат от партията на Моралес "Движение към социализъм", която има мнозинство и в двете камари. Практически празна е и залата на Сената. 

Тъй като всички политици, които би трябвало по конституция да поемат властта след оставката на президента, подадоха оставка, включително председателят на парламента, не е ясно кой и по какъв начин може да заеме президентския пост, отбелязва Асошиейтед прес.

Вторият заместник-председател на Сената, представителката на опозицията Янине Анес предложи тя временно да поеме контрола в Сената, което й дава възможност да бъде и кандидат за временен президент. "Страната преживява драматични моменти и дълг на всички парламентаристи е да й дадат сигурност", каза тя. Не е ясно обаче кога парламентът ще може да приеме подадените оставки и да обсъди предложения от Анес план за действие.

Конституционният съд на Боливия одобри предаването на президентските правомощия на опозиционерката Янине Анес

В Лас Пас днес се състоя демонстрация на привърженици на Моралес, който след улични протести подаде оставка и получи политическо убежище в Мексико. Протестите избухнаха заради съмнения във фалшифициране на резултатите от президентските избори на 20 октомври.

Над Ла Пас по време на акцията на привържениците на Моралес кръжаха военни хеликоптери като демонстрация на сила, а силите за сигурност не допуснаха множеството да стигне до центъра на столицата. Демонстрацията премина мирно.

Последвайте канала на

БТА
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини