Венецуела освободи политически затворници

  • 18 октомври 2019 06:32

  • 365
  • 0
Венецуела освободи политически затворници
© Getty Images/Guliver (архив)

Венецуела обяви вчера освобождаването на 24 политически затворници, малко след като изборът й в Съвета на ООН по правата на човека предизвика критики заради лошото състояние на човешките права в страната, предаде ДПА.

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб обяви освобождаването на затворниците, които, както подчерта, са били замесени в антиправителствени протести през 2014 и 2017 г.

Прокурор Сааб посочи, че решението е включено в правителствения диалог с част от опозицията и отразява ангажимента му да гарантира мира в страната, предаде телевизионният канал "Телесур".

Алфредо Ромеро от правозащитната група "Форо пенал" потвърди, че 12 от затворниците вече са освободени.

В южноамериканската държава има стотици политически затворници, според ООН. Президентът на Венецуела Николас Мадуро досега устоява на кампанията на подкрепяния от десетки държави самообявил се временен президент Хуан Гуайдо, за свалянето му от власт в условията на повсеместна икономическа криза.

"Тук никой не се е уморил, продължаваме напред. Има ясен маршрут, набелязан от президента Хуан Гуайдо", написа всекидневникът "Насионал" като цитира един от освободените затворници - Елиас Родригес.

Венецуела е сред 14-е нови членове на Съвета на ООН, избрани вчера. Това беше спорно решение, взето въпреки критиките на правозащитни групи и противници на правителството, които призоваваха да се гласува против. Гласуването беше тайно и се проведе в Общото събрание в Ню Йорк. Новите държави в 47-членния Съвет по правата на човека са с тригодишен мандат, който започва на 1 януари.

Правителството на Мадуро е обвинявано в нарушения на човешките права, изтезания, своеволни екзекуции и сплашване, за да запази властта си.

Високопоставен представител на американския Държавен департамент каза, че върховният комисар на ООН по правата на човека е потвърдил, че Мадуро и приближените му използват брутална тактика, за да задушат инакомислието.

Последвайте канала на

БТА
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини