Колумбия поиска международни санкции срещу Венецуела

  • 22 септември 2019 07:32

  • 793
  • 0
Колумбия поиска международни санкции срещу Венецуела
© Getty Images/Guliver (архив)

Колумбийският президент Иван Дуке призова за съгласувани международни санкции срещу Венецуела, така че подкрепата на нейния президент Николас Мадуро за колумбийските бунтовници и наркотрафиканти да не дестабилизира повече Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Дуке, който обвинява Мадуро, че дава убежище на бойци от демобилизираната сега колумбийска партизанска групировка ФАРК и все още действащата Армия за национално освобождение, сравни венецуелския ръководител с бившия сръбски президент Слободан Милошевич, който беше изправен пред правосъдието за военни престъпления при конфликтите, дестабилизирали Балканите.

,,Трябва да проучим колективни санкции и действия, така че на заплахата от закрилата на Венецуела за тероризма на нейна територия да се сложи край'', заяви Дуке пред Ройтерс, преди да замине за заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

,,Международната общност трябва да осъзнае, че на диктатурата скоро трябва да се сложи край, тъй като хуманитарната трагедия в добавка към укрепването на диктаторски режим, съжителстващ с наркокартели и тероризъм, е заплаха за цялото западно полукълбо и за стабилността по света'', отбеляза той.

Мадуро обвинява Колумбия, че се готви да нападне Венецуела и многократно я предупреди да не извършва съгласувана с американското правителство инвазия.

Дуке каза, че латиноамериканските страни може да се позоват на Междуамериканския договор за взаимна помощ (ТIAR) срещу Мадуро. Съгласно договора нападение срещу една от подписалите го страни се смята за нападение срещу всички страни.

,,Позовавали сме се на този договор нееднократно, при това с успех, но позоваването не е непременно свързано с военни действия. Най-важното е да има координирано действие'', подчерта колумбийският президент.

Последвайте канала на

Novini.bg
793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини