Съседите на Бразилия призоваха за среща и пакт за Амазония

  • 28 август 2019 09:29

  • 410
  • 0
Съседите на Бразилия призоваха за среща и пакт за Амазония
© Gettyimages

Перу и Колумбия призоваха вчера останалите амазонски страни да участват в президентска среща следващия месец във връзка с пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за опазване на най-голямата тропическа гора в света, предаде Ройтерс.

Срещата е насрочена за 6 септември в амазонския регион Летисия в Колумбия, съобщиха Лима и Богота след среща между перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

Вискара заяви, че срещата на 6 септември ще има за цел да обвърже отделните страни с общ план за опазване на дъждовните гори в басейна на р. Амазонка, който се поделя между Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам.

В петък левият боливийски президент Ево Моралес призова за извънредна среща на амазонските страни, но заяви, че "някои страни" са показали липса на интерес поради идеологически причини.

Моралес се е отправил към зоната на пожарите и лично е участвал в гасенето, предаде вчера боливийската осведомителна агенция Ахенсия боливиана де информасион, цитирана от ТАСС. По собствените му думи с помощта на усилията, в които той се е включил, са били загасени четири малки огнища, но изразява опасение, че поради вятъра те може да се разгорят отново.

Последвайте канала на

Нора Виткова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини