Червеният кръст обяви пристигането на четвърта пратка с хуманитарна помощ във Венецуела

  • 10 август 2019 07:32

  • 351
  • 0
Червеният кръст обяви пристигането на четвърта пратка с хуманитарна помощ във Венецуела
© Getty Images/Guliver

Червеният кръст обяви вчера за пристигането на четвърта пратка с хуманитарна помощ във Венецуела, предаде Франс прес.

Пратката се състои от 11 тона медицински материали, комарници и електрически генератори. Тя пристигна на пристанището Ла Гуайра, северно от Каракас. Произходът на пратката е Панама. 

"Тази помощ е отредена за тези, които най-много имат нужда от нея, по неутрален, безпристрастен и независим начин", изтъкна в изявление председателят на венецуелския Червен кръст Марио Виляроел.

Три пратки с хуманитарна помощ вече пристигнаха във Венецуела през април, юни и през миналия месец по силата на споразумение между правителството на президента Николас Мадуро и Международния комитет на Червения кръст.

Венецуела, която е страна производител на петрол, от четири години страда от икономическа криза. Признаци на кризата са хиперинфлацията и недостигът на основни стоки като храна и лекарства. Според ООН една четвърт от общо 30-те милиона жители на Венецуела спешно се нуждаят от помощ.

Въпросът с хуманитарната помощ е един от ключовите в противоборството между Мадуро и опозиционния лидер и председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела и бе признат от около 50 държави, сред които и Съединените щати.

Гуайдо се опита през февруари да вкара във Венецуела пратка с хуманитарна помощ от Съединените щати, но Мадуро осуети този опит, като заяви, че това е претекст за подготовката на чуждестранна военна интервенция с цел свалянето му от власт, припомня Франс прес. 

Последвайте канала на

БТА
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини