Гватемалски активисти протестират против сключеното със САЩ споразумение за миграцията

  • 28 юли 2019 08:00

  • 346
  • 2
Гватемалски активисти протестират против сключеното със САЩ споразумение за миграцията
© gettyimages (архив)

Гватемалски правозащитни групи протестираха против подписаното от президента Джими Моралес споразумение с Вашингтон, което изисква от преминаващите през централноамериканската страна мигранти да искат убежище в нея, вместо да продължават към САЩ, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Очаква се да бъде проведено протестно шествие. Според правозащитничката Бренда Ернандес, която е сред организаторите на протеста, Гватемала едва може да се грижи за собственото си население и "няма възможност да бъде безопасна страна за мигранти, които са нежелани в САЩ". Според гватемалския Върховен съд споразумението с Гватемала трябва да бъде одобрено от парламента на страната, преди да може да се прилага.

По силата на сключеното на 26 юли споразумение САЩ определят Гватемала като безопасна трета страна. Това означава, че лица, преминали през Гватемала, повече няма да имат право да искат убежище в САЩ, а ще трябва да кандидатстват в централноамериканската държава, което потенциално ще намали миграцията от Хондурас и Салвадор, припомня ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.28 | 09:10

2

ДА ЕМИГРИРАТ В РУСИЯ

2019.07.28 | 08:51

1

EBETE SI MAIKATA KOMUNISTICHESKA

Добави коментар

Водещи новини