Съдът в Пуерто Рико иска изземване на телефоните на губернатора и негови приближени

  • 24 юли 2019 07:26

  • 207
  • 0
Съдът в Пуерто Рико иска изземване на телефоните на губернатора и негови приближени
© Pixabay

Политическата и социална криза в Пуерто Рико се задълбочи, след като съдебните власти на карибския остров издадоха заповед за откриване и изземване на мобилните телефони на губернатора Рикардо Росело и главите му помощници и приближени заради скандала, довел до продължаващите над 10 дни масови протести в страната, предаде Ройтерс.

Демонстрациите, често стигащи до насилие, изкараха в понеделник около 500 000 души по улиците на столицата Сан Хуан с искания за оставка на губернатора. Това е поредната криза, обхванала банкрутиралия остров със статут на свободно присъединена към САЩ територия с население от 3,2 милиона души, които са американски граждани.

Карибският остров още не може да се съвземе от урагана преди две години, който уби около 3000 души, причини щети за близо 100 млрд. долара и огромна корупция.

Пуерто Рико бе разтърсен в средата на месеца от т.нар. скандал Чатгейт след разкрития на Центъра за разследваща журналистика за съдържанието на чатове в Телеграм между губернатора и високопоставени местни политици. Според вестник "Нуево дия" мъжете си разменяли женомразки вицове и хомофобски коментари, включително срещу певеца Рики Мартин, както и оскърбителни забележки по адрес на жертвите на смъртоносния ураган Мария през 2017 г.

Росело, който е от Новата прогресивна партия на Пуерто Рико, свързана с Демократическата партия, заяви в неделя, че няма да се кандидатира за нов мандат през ноември 2020 г. и ще напусне партийното ръководство. "Допуснах грешки и поднесох извинения", заяви той във видеозапис във Фейсбук. Опонентите му обаче са възмутени от неговия отказ да подаде оставка, посочва АФП.

Съдебната призовка изисква да бъдат иззети телефоните на Росело и на още 11 души, замесени в скандалните размени на вицове и коментари. До момента обаче само един от тях - шефът на военния щаб Рикардо Йеранди, публично заяви, че е предал телефона си. Вчера той подаде и оставка, като каза, че е получил заплахи и трябва да се погрижи най-напред за благополучието на семейството си.

Говорителката на местното правосъдно министерство Мариана Кобиън каза, че заповедта за изземване на мобилните телефони на 11-те е в процес на изпълнение, но отказа да съобщи дали губернаторът е предал своя.

Последвайте канала на

Novini.bg
207 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини