Мексиканският министър на финансите подаде оставка заради разногласия с президента

  • 10 юли 2019 06:14

  • 331
  • 0
Мексиканският министър на финансите подаде оставка заради разногласия с президента
© Twitter

Мексиканският финансов министър Карлос Урсуа вчера подаде оставка, изтъквайки като основание разногласия с правителството на левия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в областта на икономиката, предаде Франс прес.

Разногласията в икономическата сфера бяха много. Някои се дължат на факта, че това управление взе напълно необосновани решения, заяви Урсуа в открито писмо, публикувано в Туитър.

Урсуа разкритикува също като недопустимо "налагането в министерството на чиновници, напълно некомпетентни в областта на държавните финанси".

Това се насърчаваше от влиятелни личности от сегашното правителство, като освен всичко друго имаше очевиден конфликт на интереси, добави той, без да назове име.

Урсуа, 64-годишен преподавател по математика и доктор по икономика, беше на поста от началото на мандата на Обрадор на 1 декември миналата година.

Президентът прие оставката му и назначи на негово място досегашния му заместник Артуро Ерера.

"Урсуа не беше съгласен с решенията, които вземаме, но се ангажирахме да променим икономическата политика, налагана в последните 36 години", заяви Обрадор във видео малко по-късно.

В първата си пресконференция новият министър каза, че не вижда признаци на предстояща рецесия, въпреки свиването на втората по големина икономика в Латинска Америка през първото тримесечие на годината и очакванията на анализаторите за по-нататъшен спад.

Не виждам предстояща рецесия. Виждам известно забавяне на глобално равнище, но сме много, много далеч от мисълта за предстояща рецесия, каза Ерера, цитиран от Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини