Еквадорско племе с историческа победа срещу петролните компании

  • 09 май 2019 16:31

  • 881
  • 1
Еквадорско племе с историческа победа срещу петролните компании
©

Коренното племе Уаорани в Еквадор спечели първата си победа в петък срещу големите петролни компании с решение, което блокира навлизането на компаниите в амазонски земи с цел търсене и проучване на нефт.

След двуседмични разисквания, наказателен съд в Пуйо, централен Еквадор, прие оферта на племето за съдебна защита на провинция Пастаса, след като правителството беше издало разрешение за проучване на 180 000 хектара земя.

Земите са защитени от конституцията на Еквадор, която установява “неотменими, неразривни и неделими” права на местното население “да притежават земите на техните предци и да решават тяхната съдба".

Богатството в недрата, обаче, е собственост на държавата.

Конституцията също така подчертава необходимостта от предварителни консултации по всички планове за използване на подземните ресурси, предвид вероятните екологични и културни въздействия върху племенните общности.

Държавата постигна споразумение с Уаораните за проучване на земите през 2012 г., но лидерите на племето казват, че са били заблудени. Съдиите наредиха на правителството да проведе нова консултация, прилагайки стандарти, определени от Междуамериканския съд по правата на човека със седалище в Сан Хосе.

Решението „създаде значителен прецедент за Амазонка“, казва Лина Мария Еспиноса, адвокат на ищците.

„Доказано е, че не е имало консултации и че държавата е нарушила правата на този народ, а следователно и на други народи.” Уаораните, които наброяват около 4800 души, обитават и други амазонски провинции.

Последвайте канала на

Novini.bg
881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анатема!

2019.05.09 | 19:36

1

Краварите-капиталисти ще ги приучат да пият "огнена вода"и ще ги заразят с болести,така както направиха преди 200г.в Северна Америка и ще им гушнат замите и без пари.
Бай Дончо Краваринът нареждаше за други народи: "Вземете им петрола!Вземете им петрола!"

Добави коментар

Водещи новини