Русия: Трябва да продължим преговорите зсъс САЩ за Венецуела

  • 03 май 2019 08:55

  • 842
  • 3
Русия: Трябва да продължим преговорите зсъс САЩ за Венецуела
© Getty (архив)

Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера на пресконференция, че въпреки несъвместимите си позиции по повод Венецуела Москва и Вашингтон трябва да продължат преговорите, пише "Росийская газета". Министърът говори след телефонен разговор в сряда с американския държавен секретар Майк Помпейо, уточнява вестникът.

"Във Венецуела продължават ожесточени сблъсъци между привърженици на президента Николас Мадуро и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, призоваващ към бунт. Според Лавров, цитиран в московския официоз позициите на Русия се опират на нормите на ООН и международното право, докато САЩ назначават от Вашингтон изпълняващ длъжността президент, настояват легитимната власт да капитулира и заплашват със сила, а същевременно налагат задушаващи санкции, за да сменят режима", посочи още той.

По думите на руския висш дипломат, Москва смята да създаде група от страни с цел противодействие срещу евентуална военна американска интервенция във Венецуела. "Позицията ни ще е много проста" - обяснява той. "Мобилизираме група от държави, които също като нас зачитат Устава на ООН, за противодействие срещу подобни замисли. Такава група се формира в ООН и се надявам тя да получи сериозна подкрепа в организацията, тъй като става дума за нещо много просто  - защита на основополагащите норми и принципи на международното право, както са записани в Устава на ООН", каза още Лавров.

"Предния ден президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обеща в предаване на "Фокс нюз", че около Венецуела ще станат много неща идната седмица, а може би и по-рано", напомня "Росийская газета".

"Самопровъзгласеният президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че не изключва чуждестранна военна намеса за сваляне на Мадуро", посочва "Взгляд". "Гуайдо изтъкна, че чуждестранно нахлуване ще е крайна мярка и преди всичко стремежът трябва да е към мирен преход на властта. Той се оплака, че действащото държавно ръководство отхвърля всички алтернативни предложения на опозицията, цитират медиите съобщение на бразилския вестник "Фоля ди Сао Пауло". "Нека припомним: досега той се изказваше по-предпазливо", допълва "Взгляд".

"Известия" също отразява изявленията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския пред "Фокс нюз". Запитан от водещата кой е хипотетичният преломен момент, след който САЩ ще нахлуят във Венецуела, американският лидер заявил, че не би желал подобно нещо, а просто иска да помогне на хората. "САЩ разполагат с множество варианти, включително много твърди, за уреждане на кризата в Боливарската република", добавил е Тръмп.

"Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че във венецуелските служби за сигурност работят много хора, свързани с Русия", пише "Газета".

Интервю с Помпейо е поместено на сайта на Държавния департамент, пояснява онлайн изданието. Според него американският държавен секретар е обвинил Русия, че всъщност контролира посоката, в която се движи Венецуела, предлагайки версията, че Москва брани своите интереси в икономическата сфера на Каракас. "Помпейо подчерта, че Америка цели враждебните страни, както нарече той Куба и Русия, да не разполагат с опорен пункт близо до неговата страна", добавя "Газета".

"Независимо че Вашингтон подкрепя в политически план венецуелската опозиция, той засега не бърза да й предостави военна помощ. Засега САЩ не се канят и да използват собствените си въоръжени сили за смяна на властта във Венецуела", обобщава "Военное обозрение".

"Високопоставени служители от Пентагона изтъкват, че за САЩ в момента са приоритетни невоенните варианти за решаване на конфликта. Те заявяват, че още не са получавали заповеди за предислоциране на войски към границите на Венецуела. Позицията на Джон Болтън - съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност, обаче може да промени ситуацията. Той "е получил от президента на САЩ доста широки пълномощия, засягащи отношенията с латиноамериканската страна, и зад видимото нежелание за инвазия" може би се крие "старателна задкулисна подготовка" за нахлуване във Венецуела", предполага изданието.

"Президентът Тръмп бе ясен и лаконичен, що се отнася до Венецуела: всичко е възможно. Искаме мирно предаване на властта, но не сме готови да търпим използване на сила от Мадуро спрямо Гуайдо и опозицията", цитира думи на Болтън "Военное обозрение". Сходни позиции изразиха председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд и държавният секретар Майк Помпейо - "във всеки възможен момент лодката може да се люшне в едната или в другата посока", предупреждава специализираният сайт.

По изчисления на неправителствени организации, по време на протестите във Венецуела от 30 април насам са пострадали над 300 души, някои от тях ранени с огнестрелни оръжия. Арестувани са най-малко 240 души, отбелязва "Комерсант".

Последвайте канала на

БТА
842 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
gogo

2019.05.03 | 10:43

2

taka si e pregovori s tiq ot amerika dano nqma
pisna mi ot tiq amerikanci samo se barkat na vsqkade no bog 6te im dade zaslujenoto

2019.05.03 | 10:53

3

пиши на български бе , руслямист!

САЩ

2019.05.03 | 09:36

1

Преговорите с терористи не са възможни!

Добави коментар

Водещи новини