Учени откриха динозавърско гробище на 220 милиона години в Аржентина

  • 18 април 2019 13:48

  • 1288
  • 0
Учени откриха динозавърско гробище на 220 милиона години в Аржентина
© pixabay

Палеонтолози са открили останки от десетина древни създания в динозавърско гробище в западната част на Аржентина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Учените са попаднали на струпването на кости, датиращи отпреди 220 милиона години, в провинция Сан Хуан на около 1100 километра от столицата Буенос Айрес Останките са от слабо позната на учените епоха.

Впечатляващото според палеонтолога Рикардо Мартинес от Природонаучния институт и музей на университета на Сан Хуан е, че костите са от различни индивиди.

"Откритието има двойно значение, тъй като на мястото има останки от поне седем или осем дицинодонта - предшественици на бозайниците с размерите на вол, и на архозаври - вид влечуги, за които се знае малко и се предполага, че може да са прародители на крокодилите", казва Мартинес.

"Костницата" е с диаметър и дълбочина между един и два метра.

За да обясняват струпването на кости, учените предлагат хипотезата, че в древността на мястото на гробището е имало източник на вода. По време на голяма суша древни създания масово са се трупали около него, но тъй като водата се е изпарявала, животните са губили сили и са умирали на място.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини