Венецуела задържа заподозрени за диверсия в най-голямата ВЕЦ

  • 27 март 2019 07:39

  • 748
  • 1
Венецуела задържа заподозрени за диверсия в най-голямата ВЕЦ
© Getty (архив)

Венецуелските власти са задържали шестима заподозрени за диверсия в най-голямата водноелектрическа централа в страната - ВЕЦ "Симон Боливар" (известна и като "Гури"), съобщи ТАСС.

Аварията причини спиране на електричеството в Каракас и другите големи градове на Венецуела на 25 март, след като на 7 март друга голяма авария остави страната без ток в продължение на седмица. Вчера президентът Николас Мадуро заяви, че последните аварии в електроснабдяването са предизвикани от две терористични атаки, организирани от "привържениците на насилието, които са превърнали разпространението на паника сред населението в инструмент да постигнат дестабилизация и да задоволят жаждата си за власт по противоречащ на правовата държава начин".

Министърът на информацията Хорхе Родригес съобщи в Туитър, че ремонтните екипи успешно и бързо възстановяват електроснабдяването във Венецуела след пожара във ВЕЦ "Гури". Той директно обвини за аварията привържениците на опозицията.

Вицепрезидентът Делси Родригес обаче обяви, че и днес в страната ще бъде неработен и неучебен ден заради проблемите с електрозахранването. Американското правителство смята, че руският военен контингент, който пристигна във Венецуела през уикенда, се състои от специални части и включва "персонал по киберсигурността", е казал пожелал анонимност американски представител пред Ройтерс. На 23 март в Каракас пристигнаха два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника.

Членове на венецуелския парламент, който е под контрола на опозицията, имат намерение да поискат руските военни да напуснат страната, каза пред парламента депутатът Сирит Елиезер, цитиран от ТАСС. Вчера членове на т.нар. "колективос" (въоръжени проправителствени групи) замеряха с камъни и бомбички автомобила на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, докато напускаше парламента.

Последвайте канала на

БТА
748 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.27 | 07:50

1

Мъди ще ги обяви за гюленисти

Добави коментар

Водещи новини