Eлена Поптодорова: Мадуро не може да удържи ситуацията във Венецуела (видео)

  • 09 февруари 2019 18:17

  • 2118
  • 16
Eлена Поптодорова: Мадуро не може да удържи ситуацията във Венецуела (видео)
© Канал 3

Ако ме питате дали очаквам да настъпи военен сблъсък във Венецуела - не, няма да има и военна интервенция. Смятам, че няма да има. Чета, зная кой вещае такива прогнози, те са продиктувани от едната, бих я нарекла много крайна гледна точка - това, което Мадуро чрез своите защитници иска да внуши на света. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 дипломатът и политик Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон.

Това няма да се случи според мен, съвсем други условия сме. По-скоро ще се разчита на този международен натиск, който нараства, и на вътрешната неудържимост - Мадуро буквално не може да удържи ситуацията у дома, така че смятам, че ще настъпят вътрешни събития. Да не забравяме и ролята на съседите, на латиноамериканските държави, която е много ярка поне от две години насам, посочи Елена Поптодорова.

За сравнението с кризата във Венецуела с т. нар. Карибска криза от времето на Студената война, когато заради Куба САЩ и СССР са на ръба на ядрената война, тя изтъкна: "Истината е, че само по спомени на съвременници зная за онзи период от време, може да се съди само по заключенията какво се е случило. Вярно е, че тогава светът е бил на прага на взрив, но също така е вярно, че светът това го е преодолял, тоест двете сили (САЩ и СССР) са го преодолели".

За кризата в една от най-богатите на природни богатства - петрол, злато, латиноамериканска страна, Елена Поптодорова върна лентата 20 г. назад, когато предшественикът на Мадуро - Уго Чавес, дойде на власт.  Беше такъв народен, публичен възторг, защото той обеща (и вярвам, искрено го е правил тогава), една нова държава, една нова Венецуела, една нова икономика върху приходите от петрола, един социализъм едва ли не невиждан засега другаде по света. Като че ли оттогава започна началото на един необратим срив на държавата, най-напред икономически. С желанието си към такъв невиждан социализъм, най-напред с национализацията, със стремеж към социални придобивки, които не могат да издържат икономически, за борба с корупцията. И каква стана тази борба с корупцията? Оказа се, че неговата дъщеря се оказа с една много-много добра банкова сметка от това, което четох последно - 4 милиарда долара за една хубава млада дама, припомни дипломатът информации, публикувани в американски издания от Маями, за богатството на голямата дъщеря на починалия Уго Чавес.

Според Елена Поптодорова САЩ логично има своите интереси в района - "да твърдим, че няма интереси, би било неграмотност." Със сигурност това е усещане за свой регион, но нима други държави нямат същото усещане? Вероятно така става с големите държави, и аз бих искала България да гледа на държавите около себе си, на една-две особено, като на заден двор, но това не е по силите ни, каза Поптодорова.

Когато разполагаш с определен капацитет, това е първото изкушение, които идва наум. Вярно е, че нито една от тези държави в Латинска Америка, които бяха предмет на такъв интерес от страна на САЩ, не загуби суверенитет. Там по-скоро целта бе да има приятелски правителства, и това е може би по-рафинираният, по-умният подход. Където не става, очевидно се ползват и други средства - няма да сме наивни в тази посока", анализира тя американската външна политика и методите ѝ в Латинска Америка. Но бедата с Венецуела, за разлика с Мексико, според мен, е че във Венецуела това е имплозия, експлозия навътре. Трябва да се отпуши, прогнозира тя, като припомни, че "процесът като постепенен, икономически и социален разпад върви още от времето на Чавес, но тази имплозия, за която говоря, тя се случва може би от 2 г.

За българската позиция и разнобоя между президента и правителството, дипломатът каза: "Казвам си, че никога нямаше да разговаряме по този въпрос, ако не се бе получил поредния сблъсък между двете институции. Иначе щеше да се вземе едно експертно решение, както се прави в много други случаи, щеше да се изрази позиция "там където трябва". 

Въпросът за позицията на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на трябва да бъде отправен най-напред към президента, който формулира позицията, и удивителното е, че той побърза да го направи публично, знаейки, че на следващия ден има съвет по сигурността. Значи имало е категорично желание да се открои, да бъде самостоятелен в позиция, която всъщност касае цялата държава, и непременно да бъде алтернативен, и тук използвам евфемизъм, каза Елена Поптодорова. 

Тя добави, че от чужбина само "предишният президент на КГБ генерал Решетников похвали президента за позицията, която е заел, от другаде не чухме друга външна похвала".

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2118 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Трай там, седесарска крадло

2019.02.11 | 19:47

16

Ако Мадуро не може да се пребори с ЦРУ, Русия може.

2019.02.10 | 18:43

15

Тогава хуквай нататък, има евтини парфюми на летището, даже без пари ги дават.

Ати

2019.02.10 | 10:38

14

Всеки може да съгреши, никой от нас не е безгрешен, това не означава, че няма право да изрази мнението си за прибързаната и несъответстваща на парламента и правителството позиция на президента.

2019.02.09 | 20:38

11

Едва ли мнението на тази госпожа може да бъде миродавно ,интересно как има смелостта да се показва пред медиите с гафа ,който сътвори

2019.02.09 | 21:09

13

Що бе, за Ленка офшорката се представиха документи за собствената офшорната фирма източвала КТБ, а тя ежедневно дава пресконференции в опит да се защити. Изглежда жалка, но не спира с изявите си. Възмущавай се малко и за нея, а?

гост

2019.02.09 | 20:48

12

Слугиня на Чифути …..На Мадуро и на другите след него , няма да им дреме за Поптодорова или за това какво мисли външната политика на територията БГ.

ii

2019.02.09 | 20:26

10

Крадла!

????

2019.02.09 | 18:49

1

ЗАЩО НЕ се СКРИЕТЕ,г-жо? СРАМ,НЯМАТЕ ли? ВЪРНАХТЕ ли,кремчето????

????

2019.02.09 | 20:25

9

И,все пак,ВЪРНА ли КРЕМЧЕТО,г-жата????

ххх

2019.02.09 | 19:16

5

Госпожата не е живяла в Русия както и децата на партийните ви лидери....защо ли? Защо ли и тя не е очарована от комунизЪма който се опитвате да ни пробутвате?-може би защото познава от вътре ценностите на комунизЪма и идеолозите му....

петров

2019.02.09 | 19:56

8

абе тая още ли е жива , и кой глупак и дава възможност да цапа новините?

мама ле

2019.02.09 | 19:42

7

Тази КРАДЛА наистина няма срам!

2019.02.09 | 19:27

6

дърта к.у.р.в.а

Добави коментар

Водещи новини