Папа Франциск: Страх ме е от кръвопролитие във Венецуела

  • 28 януари 2019 16:54

  • 445
  • 1
Папа Франциск: Страх ме е от кръвопролитие във Венецуела
© gettyimages (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви вчера пред журналисти, че се опасява от кръвопролитие във Венецуела, но според думите му е прекалено рано да взема страна, защото това може да навреди още повече, предаде Ройтерс. 

"В момента подкрепям целия венецуелски народ, защото това са хора, които страдат", каза папата пред репортери в самолета си при своето завръщане от Панама, където призова във Венецуела да бъде постигнато справедливо решение и да се зачитат човешките права.

"Страдам заради случващото се във Венецуела", каза той. "Кое ме плаши ли? Кръвопролитие", заяви Франциск. "Проблемът с насилието е това, което ме плаши. След всичките усилия, които бяха положени в Колумбия, случилото се в полицейската академия беше ужасяващо. Кръвопролитието на решава нищо", каза папата. Т

ой визира бомбения атентат срещу полицейската академия в колумбийската столица Богота, при която загинаха 21 души. Колумбийското правителство обвини за това бунтовническата групировка Армия за национално освобождение, която беше започнала преговори за мир с предишната власт. Франциск каза всичко това в отговор на думите на мексикански журналист към него, че венецуелците "искат да чуят своя латиноамерикански папа".

Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство за властта си, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен президент. Той обяви, че президентските избори са били манипулирани и че това е мотивирало действията му и спечели широка международна подкрепа, отбелязва Ройтерс. Вчера Израел и Австралия се присъединиха към страните, които признават Гуайдо за президент, а правителството на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза, че приема Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в Щатите. Аржентинският папа добави следното пред репортерите:

"Ако кажа "слушайте тези или онези страни", ще се поставя в някаква роля. Той допълни, че това би било неблагоразумие от негова страна и че по този начин само ще навреди. Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори. Русия определи този ултиматум като "абсурден", а венецуелският министър на външните работи - като "детински".

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански страни, както и много от европейските настояват, че Мадуро е "откраднал победата си" на изборите през май, на които беше преизбран за втори мандат. През последните няколко години от страна на Ватикана и някои европейски и латиноамерикански лидери имаше опити да посредничат между Мадуро и опозицията, но всички бяха безуспешни.

Последвайте канала на

БТА
445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РФ

2019.01.28 | 20:21

1

Папче, кажи го на хамериканските ти приятели, дето са жадни за чужд петрол..

Добави коментар

Водещи новини