Мексико и страни от Централна Америка лансират план за развитие за спиране на емиграцията от района

  • 02 декември 2018 18:14

  • 628
  • 2
Мексико и страни от Централна Америка лансират план за развитие за спиране на емиграцията от района
© Getty (архив)

Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас се договориха да лансират план за развитие в опит да спрат емиграцията от Централна Америка, предаде АФП.

"Страните ще създадат план за развитие, включващ конкретни програми, проекти и действия за разкриване на работни места и справяне с бедността", посочи в комюнике новото мексиканско правителство. Тази стъпка беше приета след церемонията по встъпване в длъжност на новия мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор вчера.

Документът бе подписан от президента на Гватемала Джими Моралес, от колегата му от Хондурас Хуан Орландо Ернандес и от салвадорския вицепрезидент Оскар Самуел Ортис. Връзката между мексиканския Юг, Салвадор, Гватемала и Хондурас подчертава необходимостта от справяне с миграционния феномен, допълва комюникето. Повече подробности от споразумението ще бъдат огласени на Международната конференция за миграцията, насрочена за 10 и 11 декември в Мароко.

Новият мексикански външен министър Марсело Ебрард обясни, че инвестиционният план ще обхване в краткосрочен план няколко проекта за развитие. Според Ебрард става въпрос за проект, сходен "по обем на усилията" на американския План "Маршал" за подпомагане възстановяването на Европа след Втората световна война.

Потеглянето на керван с няколко хиляди хондураски имигранти към САЩ на 13 октомври привлече вниманието към съдбата на тези централноамериканци, бягащи от насилие и бедност в страните си. Керванът пристигна в Тихуана, Северозападно Мексико, и няколкостотин души се опитаха миналата неделя да прекосят нелегално границата със САЩ, по която американския президент Доналд Тръмп разположи 6000 войници, за да спрат, по думите му, инвазията.

Последвайте канала на

БТА
628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2018.12.02 | 21:17

2

стрелба по границата. пиле да не прехвръкне. както в доброто страро време. и разстрел за либерастите дето ти докараха до това дередже

наму

2018.12.02 | 19:08

1

Леле майко циганите от цял свят искат да мигрират и да цицат на готово в Европа и САЩ!Край на либерализма трябват крути мерки!

Добави коментар

Водещи новини