Еманюел Макрон е на първо официално посещение в Аржентина

  • 29 ноември 2018 09:32

  • 383
  • 0
Еманюел Макрон е на първо официално посещение в Аржентина
© Getty

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и съпругата му Брижит пристигнаха снощи на официално посещение в Аржентина, в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес утре и в събота, предаде АФП.

Семейство Макрон бяха посрещнати от държавния глава на латиноамериканската страна Маурисио Макри и съпругата му Хулиана. На въпрос на Макри към Макрон какво би искал да види в Аржентина, Макрон отвърнал: "Изненадайте ме". Тогава семейство Макри решили да изненадат френската президентска двойка с обяд в Исла Ел Дескансо - екзотично горско кътче на делтата на река Парана, където ще отидат днес с хеликоптер. Това е първата визита на Макрон в Аржентина. Френският президент и съпругата му, които са страстни почитатели на литературата, ще имат среща с вдовицата на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес - Мария Кодама, и ще посетят Фондацията Борхес, където се съхраняват много спомени за писателя.

Двамата ще посетят и прочутата книжарница "Ел Атенео Гранд Сплендид", която се помещава в бивш театър в Буенос Айрес. Там Макрон ще разговаря с млади писатели. Програмата на президента включва и разходка на площад Пласа де Майо, символично място на съпротивата срещу военната диктатура в Аржентина. Всяка седмица там са протестирали майките и бабите на безследно изчезналите в годините на хунтата.

Макрон ще отиде и в Парка на паметта, посветен на жертвите на диктатурата, и ще участва в церемония по хвърляне на рози в делтата Рио де ла Плата, на мястото, където хиляди противници на диктатурата са били дрогирани и изхвърлени живи от военни самолети. Макрон ще обсъди двустранните отношения с Макри по-късно днес и ще произнесе реч пред представители на френската общност в Аржентина, наброяваща 20 000 души.

В интервю за аржентинския в. "Насион" Макрон предупреди, че форумът на върха на Г-20 може да се превърне в среща на четири очи между Китай и САЩ и че търговският конфликт между тях може да прерасне в търговска война, катастрофална за всички. Макрон припомни, че Франция подкрепя сключването на търговско и взаимноизгодно споразумение между ЕС и Меркосур (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай). Преговорите между двата съюза се водят от 20 години.

За климата френският президент каза, че лидерите трябва да използват форума на Г-20, за да демонстрират амбиция за съхраняване на парижкия договор и за увеличаване на ангажиментите в борбата с климатичните промени.

Последвайте канала на

БТА
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини