Бразилските власти веднага запълват местата на напускащите кубински лекари

  • 23 ноември 2018 20:04

  • 1766
  • 2
Бразилските власти веднага запълват местата на напускащите кубински лекари
© gettyimages (архив)

След като кубинските лекари в Бразилия започнаха да напускат страната заради разразилия се остър спор между двете страни след идването на власт на крайно десния президент Жаир Болсонаро, бразилското здравно министерство съобщи днес, че близо 84 процента от овакантените от тях места вече са запълнени, предаде Ройтерс. 

Първата група от общо няколко хиляди кубински лекари напусна вчера Бразилия, след като критиките на новоизбрания бразилски президент Жаир Болсонаро накараха кубинското правителство да прекрати споразумението за сътрудничество, предаде Ройтерс. Това остави милиони бразилци без медицинско обслужване.

В днешното прессъобщение на министерството се казва, че властите са успели за три дни да наберат 19 994 бразилски лекари, които са готови да заемат местата на кубинците, работили главно в бедни селски райони на страната. 7154 професионални медици вече са заминали за съответните общини и започват незабавно работа. 

Министерството съобщава също, че уебстраницата, създадена за да се набират желаещи, е отворена до 7 декември. Тя дори вече е била подложена на няколко кибератаки, които причинили известни проблеми, но сега е вече стабилизирана. 

Болсонаро каза, че кубинските лекари са използвани за "робски труд", защото кубинското правителство им взема 75 процента от възнагражденията. По думите на новоизбрания президент, започналата през 2013 г. програма може да продължи само ако те получават целите си заплати и им бъде позволено да доведат при себе си семействата си от Куба.

Кубинските лекари работеха основно в бедни и отдалечени части на Бразилия, където бразилските лекари не искат да работят. 
 

Последвайте канала на

БТА
1766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бърза и спешна

2018.11.24 | 03:45

2

Преквалификация на селскостопански работници.

asd

2018.11.23 | 23:48

1

от де ги набират??? безработни ли са били или са ги обучили за един месец?

Добави коментар

Водещи новини