30 арестувани опозиционери при протест в Никарагуа

  • 15 октомври 2018 10:51

  • 353
  • 0
30 арестувани опозиционери при протест в Никарагуа
© Gettyimages/ архив

Тридесет човека бяха арестувани при протест на опозицията в Никарагуа вчера, предаде Франс прес, като се позова на полицията.
Демонстрацията в столицата Манагуа срещу президента Даниел Ортега бе разпръсната от полицията.


Силите на реда използваха зашеметяващи гранати, за да разгонят протестиращите. Журналисти бяха ударени и временно задържани, съобщиха независими медии.

Над 320 души бяха убити от началото на протестите в Никарагуа през април. Противниците на Ортега го обвиняват в корупция и шуробаджанащина, припомня Франс прес.

"Не стреляйте", "Свобода", скандираха вчера протестиращите към полицаите, които ги обградиха на паркинга на търговски център, където те се бяха събрали, за да започнат шествие. Стотици служители на силите за борба с безредиците бяха разположени рано сутринта в столицата и на пътя към град Масая.

В събота полицията предупреди, че ще осуети неразрешените протести.

Генералният секретар на Организацията на американските държави (ОАД) Луис Алмагро призова "правителството на Никарагуа към освобождаване на задържаните протестиращи, зачитане на правото на мирен протест и спиране на репресиите и на всички заплахи срещу политически лидери и мирните граждани".

Ситуацията в Никарагуа "засяга пряко" Коста Рика, подчерта министерството на външните работи на съседната страна. То призова международната общност да посредничи за подновяване на прекъснатия през юни диалог между никарагуанското правителство и опозиция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
353 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини