Вълна от насилие в Бразилия във връзка с предизборната кампания

  • 12 октомври 2018 13:28

  • 844
  • 0
Вълна от насилие в Бразилия във връзка с предизборната кампания
© gettyimages

Вълна от агресия във връзка с предизборната кампания в Бразилия беляза седмицата след първия тур на президентските избори. Така се оправдаха страховете, че насилието в страната ще се разрасне, ако крайната десница дойде на власт. 

Физическите атаки и заплахи срещу политическите противници, журналистите и хомосексуалистите създават опасения за отприщването на насилие, ако големият фаворит на тези избори Жаир Болсонаро стане президент на 28 октомври.

Транссексуалната Жулиана Барбоза чакала автобус в намиращия се недалеч от Рио де Жанейро град Нова Игуасу, когато била нападната от група амбулантни търговци с викове: "Трябва Болсонаро да спечели, за да изчистим улиците от тези боклуци", разказва бившата певица на фънк групата "Фурасао 2000" пред Франс прес.

"Отидох да им поискам обяснения и един от тях ме удари с метален прът по главата. Паднах на земята и те ми се нахвърлиха", каза Барбоза.
Освен ужаса, насилието струвало на транссексуалната и десет шева на главата.

В университетското градче в Куритиба, Южна Бразилия, младеж с шапка на Движението на работниците без земя (известно с окупирането на земеделски площи от негови поддръжници селяни и представители на коренното население) бе пребит във вторник, съобщиха местни медии.

В понеделник в град Салвадор, столицата на северния щат Баия, бе убит известният 63-годишен учител по капоейра /бразилско бойно изкуство с танцови и акробатични елементи/ Моа до Катенде заради думите си, че е гласувал за съперника на Болсонаро от левицата Фернандо Адад. Известният майстор на афробразилското бойно изкуство бе намушкан 12 пъти с нож в бар след спор по политически въпроси.

Заподозреният веднага заяви, че престъплението няма нищо общо с политиката. "Преса боклук! Убиецът на учителя по капоейра не е избирател на Болсонаро".
Освен това Бразилската асоциация на разследващите журналисти е регистрирала 137 случая на насилие (62 на физическо насилие и 75 в социалните мрежи) срещу журналисти, свързани с предизборната кампания.

Растящото насилие накара двамата кандидати за президентския пост в сряда да се опитат да успокоят страстите.

"На насилието не се отвръща с насилие", заяви Фернандо Адад, който е кандидат за президент от лявата Работническа партия.

Последвайте канала на

БТА
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини